Sari direct la conținut

Rareş Bogdan, către liderii europeni, după discursul șefei CE: Ne-aţi minţit, ne umiliți și păcăliți constant! Nu sunteţi capabili să-l opriţi pe cancelarul Austriei

HotNews.ro
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a avut, miercuri, un discurs dur în plenul Parlamentului European, unde i-a acuzat pe liderii europeni că au mințit România și că „nu sunt capabili” să pună presiune pe cancelarul austriac Karl Nehammer, care blochează aderarea României la Schengen: „El îşi bate joc de eurosistem, de voi toţi, de la Consiliu până la tine, în mod special, dragă Ursula”. Intervenția sa vine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus miercuri, în discursul său despre starea Uniunii, că România și Bulgaria „trebuie aduse în Schengen fără nicio întârziere”.

România și Bulgaria sunt membri de facto ai Schengen, dovedind că îndeplinesc toate condițiile de aderare la spațiul european de liberă circulație, a spus, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său despre starea Uniunii: „Haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen, fără nicio altă întârziere”.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a reacționat printr-un mesaj dur transmis în plenul Parlamentului European adresat liderilor europeni, pe care i-a nominalizat pe rând, acuzându-i că fac „promisiuni peste promisiuni”, dar nu sunt capabili să îl oprească pe cancelarul Austriei.

„Ne umiliţi şi păcăliţi constant”

  • „Ne-aţi minţit, ne-aţi minţit în mod repetat!
  • Ne umiliţi şi păcăliţi constant, deşi suntem cetăţeni europeni model, responsabili şi deschişi, toleranţi şi extrem de muncitori.
  • Am făcut eforturi uriaşe şi am deschis larg uşile pentru 6 milioane de cetăţeni ucraineni ce fugeau din faţa agresiunii inacceptabile şi incalificabile a lui Putin.
  • Ne punem la grea încercare fermierii noştri rămaşi cu mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp pentru a primi cerealele ucrainene ce trebuie să ajungă în Nordul Africii şi Europa Occidentală, însă care rămân în cantităţi uriaşe şi pe teritoriul României.
  • Ne-am securizat graniţele şi tocmai azi dimineaţă românii de la graniţa sudică cu Ucraina au primit mesaje de informare şi avertizare cu privire la protejarea de bucăţile de drone ce cad de pe celălalt mal atacat în rafale de ruşi”, a acuzat europarlamentarul român.

El a spus că Nehammer sfidează şi umileşte nu doar România şi pe români, ci îşi bate joc și de eurosistem și de toți liderii europeni:

  • „Nu sunteţi capabili să puneţi presiune şi să îl opriţi pe cancelarul Nehammer al Austriei de a umili şi sfida o ţară cu 25 de milioane de cetăţeni europeni.
  • Nehammer sfidează şi umileşte nu doar România şi pe români, el îşi bate joc de eurosistem, de voi toţi, de la Consiliu până la tine, în mod special, dragă Ursula.
  • Tu, Roberta (n.r. – președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, tu, Charles Michel (n.r. – preşedintele Consiliului European, Charles Michel), ne faceţi promisiuni peste promisiuni, iar noi privim cum România, exemplu al toleranţei etnice şi religioase, al parteneriatului corect şi asumat pentru forţele militare NATO, este bântuită de stafia extremismului, anti-europenismului şi intoleranţei. Ba, mai nou, e drept că încă izolat, chiar şi al unui început de pan-rusism şi pan-asianism. Partide marginale au devenit periculoase din cauza refuzului Austriei de a ne accepta în Schengen şi al vostru de a fi incapabili de a-l convinge pe cancelarul austriac Nehammer că greşeşte grav faţă de Europa comună şi faţă de solidaritatea construcţiei europene”.

„Care solidaritate?”

El i-a acuzat pe liderii europeni și că vorbesc în termeni elogioşi despre viitorul Europei, dar tolerează ca un fost ministru de Externe al Austriei, care dansa la nuntă cu dictatorul Vladimir Putin, să anunţe că s-a mutat în oraşul dictatorului, la Sankt Petersburg”.

  • „Aud cuvinte ca solidaritate, unitate şi alte glume. Care solidaritate? Ce au cerut românii care sunt umiliţi pe coridoare marginale în aeroporturi? Ce unitate şi egalitate de şanse când românii stau la cozi kilometrice la graniţe?
  • Am fost primii care am adoptat buget de 2% pentru apărare, iar acum mergem pe 2,5%. În timp ce noi securizăm frontierele, alţii se dezvoltă! Românii au apărat Europa în ultimii 500 de ani. Am livrat petrol, gaze, lemn, uraniu, apă, dar mai ales inteligenţă! Iar pentru a ne apăra ţara, a trebuit să negociem permanent. Ne-aţi hrănit cu iluzii, dar am rămas şi rămânem europeni. Asta în timp ce Austria vânează contracte, iar România aşteaptă respectul cuvenit. Atât, respect și șanse egale”, a adăugat Rareș Bogdan.

Viena nu cedează și continuă să țină România la ușa Schengen. „Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la finalul discuțiilor avute în 23 august cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

Întrebat dacă Austria își va schimba poziția până la alegerile parlamentare din toamnă, Gerhard Karner a susținut că veto-ul Vienei „nu are nicio legătură” cu alegerile: „Suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.

„Este important să ne continuăm munca și într-o zi vom ajunge și la un rezultat”, a susținut, la rândul său, ministrul român de Interne Cătălin Predoiu.

În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece.

Cancelarul austriac a afirmat că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”. Karl Nehammer a spus însă că asta nu înseamnă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro