Sari direct la conținut

Raspuns doamnei Camelia Daianu: "Nu exista probleme de spatii la scolile generale"

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Este bine sa ne informam si apoi sa aruncam cu piatra.

  1. Suntem printre ultimii din Europa in privinta inceperii invatamantului primar. Exista tari in care acesta incepe la 4 ani, in Germania, Franta, la sase ani, etc. Cum spuneam, suntem ultimii care luam aceasta masura.
  2. Studii internationale arata ca intrarea timpurie in invatamantul organizat are efecte benefice asupra dezvoltarii ulterioare a copilului: il obisnuieste cu un program, cu munca in echipa, ii dezvolta mai devreme abilitati de comunicare, de socializare, de respect pentru activitatea organizata in colectivitate.
  3. Nu exista probleme de spatii la scolile generale, aveti informatii eronate. Inspectorii Generali au rezolvat, cu doar cateva exceptii, solutionabile  pana in toamna, problema spatiilor pentru clasele pregatitoare. Si asta dintr-un motiv foarte simplu. Populatia scolara este de cativa ani in scadere accentuata si spatiile scolare au devenit excedentare. Situatia cu muzee si alte basme de astea, aflate dupa ureche, de la cine stie ce binevoitor, induc lumea in eroare. Metodologia pentru constructia cifrelor de la scolarizare din anul scolar urmator tine cont de toate aceste cerinte si constrangeri.
  4. Problema principala este a curriculei, a continuturilor activitatilor din clasa pregatitoare. Nici vorba sa se faca lectii de aritmetica sau de citire-scriere. Sunt prevazute activitati care imbina joaca cu muzica, poezie, dans, sport, colorat, si alte asemenea, care se fac si la gradinitia. Doar ca au avantajul unor cadre calificate, obisnuite sa lucreze cu copii de sase ani. A existat o perioada cand clasa I-a incepea la sase ani, si nu s-a intamplat nimic rau. Acum nu este vorba de clasa a I-a, ci de o perioada de adaptare si acomodare cu viitoarea clasa a I-a. Care sa ajute viitori scolari cu o tranzitie mai usoara. Ceea ce este altceva, comparativ cu activitatea din unele gradinite, in care copiii sunt doar paziti sa nu se loveasca, pana vin parintii sa-i duca acasa. Nimic mai mult.
  5. Au fost prevazute fonduri importante in bugetul ministerului pe 2012, pentru achizitionarea de jucarii si material didactic adecvat varstei si curriculei dedicate acestei clase.
  6. Aceasta decizie are la baza studii importante, realizate de Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea, studii din Uniunea Europeana, din state care au o veche traditie in privinta invatamantului prescolar.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro