Răsturnare de situație la Iași: Cea mai mare maternitate din Moldova, judecată pentru ucidere din culpă în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale. Inițial, parchetul a închis dosarul. „Poate Elizuca mea nu a murit în zadar”

Ancheta în cazul celor doi nou-născuți care au murit în toamna anului 2017 la Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași a fost închisă cu clasare anul trecut. Atât procurorul de caz cât și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au apreciat că faptele imputate unității medicale nu sunt prevăzute de legea penală. Instanța a stabilit marți că probele din dosar conduc către o soluție de trimitere în judecată, nicidecum de clasare. Cazul de la Iași a fost urmărit timp de șapte ani de Libertatea și HotNews.ro.
”Desfiinţează în totalitate ordonanţa de clasare şi dispune începerea judecăţii cu privire inculpatul Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, pedepsită şi prevăzută de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal. Trimite cauza la repartizare aleatorie”, se arată în soluția anunțată pe 11 februarie de Judecătoria Iași.
Decizia instanței, una fără precedent pe plan local și poate fi contestată în termen de trei zile.
„O simt ca pe un prim pas spre o schimbare în bine a sistemului de sănătate”
”Am simțit în sfârșit ca pentru justiție și pentru sănătatea din România încă mai sunt șanse. Au mai rămas profesioniști în sistem care își fac datoria și au luat în considerare probele din dosar. O simt ca pe un prim pas spre o schimbare în bine a sistemului de sănătate. Poate Elizuca mea nu a murit în zadar”, a declarat, pentru HotNews, Cătălin Acasandrei, tatăl care de șapte ani se luptă pentru dreptate.
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași, cea mai mare unitate de profil din regiunea Moldovei, a fost pus sub acuzare în acest caz, după ce concluziile medicilor legiști au stabilit că moartea celor doi nou-născuți a fost cauzată de infecția cu Klebsiella luată din spital după naștere.
Șapte ani a fost tergiversat cazul la parchetul din Iași, atât anchetatorii și și cei din comisia medico-legală locală dând dovadă de greșeli investigative sau de abordare, după cum avea să constate comisia superioară de medicină legală din cadrul Institutului Național de Medicină Legală (INML) ”Mina Minovici”.
Medicii legiști din Iași desemnase inițial să pună concluzii în dosar chiar pe medicul Mircea Onofriescu, cel care internase o gravidă cu Klebsiella în spital, dar nu a consemnat inițial în documente acest lucru. Bebelușul acesteia a fost repartizat în același salon cu cel al soților Acasandrei. În raportul medico-legal, doctorul Onofriescu a fost cel mai critic la adresa familiei Acasandrei, numind-o o familie cu puține cunoștințe medicale.
Pentru că timp de patru ani procurorii au investigat doar unul dintre decese, deși Klebiella a ucis doi nou-născuți, cercetările au fost reluate în 2021, iar după alți trei ani de cercetări, procurorul de caz a decis, în luna iulie anul trecut, clasarea dosarului.
Parchetul nu a găsit nicio vină spitalului
Procurorul a concluzionat că reprezentanții Maternității Cuza Vodă din Iași au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale, dar că acestea nu au putut fi lichidate.
Procurorul de caz indica în soluția de clasare că personalului medical nu a identificat nereguli în privința conduitei personalului medical, subliniind că acesta era instruit periodic în privința respectării normelor privind prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale.
Una dintre mamele ai căror bebeluși au contactat Klebsiella după naștere a declarat la audieri tocmai contrariul.
Mama D.D.S. a spus procurorilor că „pe durata internării a constatat că nu erau respectate normele de igienă în secția Terapie Intensivă. Asistentele vorbeau la telefon, umblau cu mâinile fără protecție în incubatoarele nou-născuților, papucii de unică folosință și halatele erau refolosite de mai mulți vizitatori, unele sticluțe de lapte matern nu aveau biberoane (erau refolosite). După decesul celor doi nou născuți a fost făcută o dezinfecție totală în secția Terapie Intenzisă, iar după două zile, deci după dezinfecție, au venit persoane care au ridicat probe”.
Situația a fost confirmată și de Cătălin Acasandrei.
Procurorul de caz a mai indicat în ordonanța de clasare că unitatea medicală a luat măsuri pentru a preveni supraaglomerarea secției, suplimentând numărul de incubatoare de la 25 la 30. Numai că acest lucru s-a întâmplat după decesul celor doi nou-născuți infectați cu Klebsiella
La Suceava, spitalul a fost condamnat definitiv pentru ucidere din culpă
Cazul înregistrat la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu este unul singular. În 2016, la Suceava, trei nou-născuți au murit după ce au fost infectați cu infecții nosocomiale după naștere. Și acolo, ca și la Iași, o singură familie s-a luptat, cu îndârjire pentru a li se face dreptate.
Ancheta a durat ceva mai puțin. După cinci ani de investigații procurorii au trimis în judecată Spitalul Județean de Urgență Suceava. Au urmat trei ani de procese, iar în luna februarie a acestui an judecătorii au pronunțat sentința definitivă.
Spitalul a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 280.000 de lei. În plus, a fost obligat să plătească 800.000 de euro familiei nou-născutului decedat.