Sari direct la conținut

Ancheta în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale la maternitatea Cuza Vodă Iași, tergiversată de 7 ani. Poliția a anunțat finalizarea cercetărilor acum un an și jumătate, dar dosarul s-a împotmolit

HotNews.ro
Maternitatea Cuza Vodă din Iași
Maternitatea Cuza Vodă din Iași Foto: Agerpres

Judecătoria Iași a dat două ultimatumuri procurorilor pentru a finaliza această ancheta. Prima dată: octombrie 2020, apoi decembrie 2021. Niciunul dintre termene nu a fost respectat, astfel că însă dosarul se află și astăzi pe masa procurorului de caz. Pentru a treia oară, familia unuia dintre nou-născuții decedați cere în instanță urgentarea finalizării anchetei.

  • La Suceava, într-un caz asemănător înregistrat în 2016, instanțele au pronunțat și sentința definitivă.

Au trecut șapte ani de când doi nou-născuți au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, cea mai mare unitate de profil din regiunea Moldovei, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași nu au soluționat dosarul nici până astăzi. O singură familie luptă pentru a li se face dreptate în acest caz. Este vorba de soții Marina și Cătălin Acasandrei din Iași.

După ce au câștigat de două ori procesul în care Parchetul era acuzat că a depășit termenul rezonabil de soluționare, familia Acasandrei s-a adresat din nou judecătorilor. Pe 1 iulie, pe rolul Judecătoriei Iași a fost înregistrată cea de-a treia acțiune prin care este contestată durata cercetărilor.

Poliția a terminat cercetările

Decizia părinților vine după ce în februarie anul trecut, interesându-se de stadiul cercetărilor, așa cum o fac în mod constant de șapte ani încoace, au fost informați de Inspectoratul de Poliție al Județului Iași că polițiștii de investigații criminale au finalizat cercetările și că dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu propunere de soluționare. Vestea a fost primită cu încrederea că dosarul va ajunge în cel mai scurt timp în instanță, mărturisește tatăl. Deși a trecut aproape un an și jumătate, dosarul a rămas în același stadiu.

Văzând că dosarul nu mai ajunge în instanță, familia Acasandrei a înaintat alte trei solicitări conducerii parchetului, în încercarea de a afla de ce trenează dosarul atât de mult.

 ”Dosarul se află în lucru la procurorul care instrumentează cauza”, a fost răspunsul primit de fiecare dată de la parchet. Ultimul, chiar luna trecută.

„Am fost cooperanți pe tot parcursul urmăririi penale, neîntârziind în vreun mod desfășurarea urmăririi penale”, a precizat, pentru HotNews.ro, Cătălin Acasandrei.

Pe 1 iulie, pe rolul Judecătoriei Iași a fost înregistrată contestația prin care este contestată durata cercetărilor.

„La  aproape un an și jumătate de la trimiterea propunerii de terminare a urmăririi penale, procurorul de caz nu a soluționat încă referatul de propunere de terminare a urmărire penale”, a subliniat avocata familiei, Cătălina Bordianu, în acțiunea depusă la instanță, arătând că deși este un dosar de complexitate medie termenul rezonabil de soluționare nu este respectat.

Judecătoria Iași urmează să soluționeze cererea familiei Acasandrei luna viitoare.

Infecția nosocomială, ascunsă familiei

Eliza, cea dea doua fetiță a soților Acasandrei, s-a născut la șapte luni, pe 3 noiembrie 2017. După primele zile mai vulnerabile, a avut o evoluție favorabilă până pe 21 noiembrie 2017, când starea i s-a degradat brusc și a murit. O infecție cu Klebsiella pneumoniae multi-drog rezistentă i-a retezat orice șansă la viață. Dar familia nu a fost informată despre existența infecției nosocomiale.

La câteva zile distanță după ce și-au pierdut copila, cei doi părinți aveau să afle că fetița lor a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae, dar acest lucru nu se consemnase în documentele medicale. 

Consternat, Cătălin Acasandrei, el însuși născut prematur, a depus o plângere la Parchet pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. De atunci cei doi părinți se zbat să li se facă dreptate, pentru ca niciun părinte să nu mai treacă prin drama lor. Sunt convinși că dacă justiția va funcționa și-i va trage la răspundere pe cei vinovați, astfel de cazuri ar putea fi evitate în alte spitale din țară, unde realitatea infecțiilor nosocomiale este cosmetizată, afirmă el.

Prima gafă din anchetă

Nu doar Eliza a fost răpusă de infecția nosocomială atunci, ci și nou-născutul a cărui mamă a fost confirmată cu Klebsiella. Aceasta era pacientă a unuia dintre cei mai reputați medici ginecologi din țară, Mircea Onofriescu. Cu toate acestea, el a fost solicitat de Institutul de Medicină Legală Iași pentru opinia de specialitate în cadrul comisiei care urma să stabilească dacă între infecția nosocomială și decesul Elizei a existat legătură de cauzalitate. Profesorul Onofriescu nu doar că a făcut parte din comisie, dar a fost și cea mai vehementă voce în favoarea spitalului, acuzând familia Elizei că ar fi una cu puține cunoștințe medicale.

După ce a primit raportul, procurorul de caz a sesizat incompatibilitatea medicului Onofriescu, dar și că medicii specialiști din comisie s-au consultat între ei înainte de a trimite opiniile de specialitate la IML, deși legea le interzicea.

Parchetul a trimis raportul care absolvea Maternitatea Cuza Vodă de orice vină la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici.

A doua gafă

După ce au studiat raportul trimis de la Iași, medicii din cadrul INML au să descopere o altă ”scăpare” investigativă majoră. Deși în noiembrie 2017 au murit doi nou născuți după contactarea infecției nosocomiale, nici procurorii și nici comisia INML nu au investigat deloc moartea celui de-al doilea copil. Cel al pacientei lui Onofriescu. Familia nu a depus plângere, astfel că în ecuația anchetei timp de trei ani nu a existat decât unul dintre copiii decedați. Comisia din cadrul INML Mina Minovici sublinia în raport că cercetarea și celui de-al doilea deces era esențială în ecuația anchetei

Dosarul s-a reîntors la Iași și cercetările reluate. Se întâmpla în 2021. IML Iași a întocmit un nou raport, de această dată fără medicul Onofriescu în comisie.

După ce noile concluzii medicale arătau că între infecția nosocomială din maternitate și deces există legătură, procurorul de caz a pus sub acuzare pentru ucidere din culpă Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi. În 2022, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, Dragoș Bordianu, declara pentru Libertatea – care a relatat despre acest caz – că după ce va sosi avizul de la INML nu va mai dura mult până la soluționarea dosarului. Dar nu s-a întâmplat așa.

A urmat pandemia de COVID, iar cercetările din dosar au bătut pasul pe loc. Abia în ianuarie 2023, procurorii anunțau că spitalul a trecut de la statutul de suspect la cel de inculpat. Niciun cadru medical nu a fost pus sub acuzare.

Ce arată datele din dosar

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Iași este acuzat că deși știa de de existența unor infecții cu bacteria nosocomială Klebsiella pneumoniae multi-drog rezistentă, în secția de Neonatologie II – Terapie Intensivă, încă de la începutul anului 2017, nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea nou-născuților.

„Supraaglomerarea secției a dus la imposibilitatea izolării (carantinării) nou născuților proveniți din alte spitale până la obținerea rezultatelor de laborator care să definească posibilul status infecțios al acestora, iar în condițiile susmenționate, posibila transmitere a unei infecții prin mâinile personalului (lipsa schimbării mânușilor la efectuarea de manopere la copii diferiți sau efectuarea altor manopere cu mâinile protejate cu mânuși), astfel s-au creat premisele infectării nou-născuților S.A.P. și A.E.G. cu bacteria Klebsiella pneumoniae, infecție ce a provocat șocul septic ce a dus la decesul acestora”, se menționează în acțiunea depusă la Judecătoria Iași pe 1 iulie.

La Suceava, soluție definitivă după 8 ani

Cazul înregistrat la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu este unul singular. În 2016, la Suceava, trei nou-născuți au murit după ce au fost infectați cu infecții nosocomiale după naștere. Și acolo, ca și la Iași, o singură familie s-a luptat, cu îndârjire pentru a li se face dreptate.

Ancheta a durat ceva mai puțin. După cinci ani de investigații procurorii au trimis în judecată Spitalul Județean de Urgență Suceava. Au urmat trei ani de procese, iar în luna februarie a acestui an judecătorii au pronunțat sentința definitivă.

Spitalul a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 280.000 de lei. În plus, a fost obligat să plătească 800.000 de euro familiei nou-născutului decedat.

INTERVIURILE HotNews.ro