Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina a deviat rutele migratorii ale acvilelor, ceea ce le-ar putea afecta reproducerea, spun oamenii de știință

HotNews.ro
acvila tipatoare, Foto: SWNS / SWNS / Profimedia
acvila tipatoare, Foto: SWNS / SWNS / Profimedia

Acvila țipătoare mare, care este o specie vulerabilă și este prezentă și în România, a fost nevoită să se abată cu aproape 250 de kilometri față de ruta migratorie obișnuită pentru a evita conflictul din Ucraina, ceea ce le-ar putea afecta reproducerea, susțin oamenii de știință, relatează The Guardian.

Datele GPS arată că acvila țipătoare mare, care migrează prin Ucraina, și-a schimbat traseele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict și face ocoluri mari, dar a redus opririle pentru a se odihni sau pentru hrană.

Rezultatul, spune echipa, este că răpitoarele vulnerabile au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile lor de reproducere și, probabil, au consumat mai multă energie pentru a ajunge acolo.

„Este ca și cum ai alerga la un maraton, dar fără pauze de apă. Și la sfârșit, cineva vă cere să alergați încă șapte sau opt mile”, a spus Charlie Russell de la Universitatea East Anglia, coautor al studiului.

Cercetătorii au avertizat că situația ar putea întârzia reproducerea, deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și ar putea afecta șansele de supraviețuire ale oricărui pui, deoarece prada ar putea fi mai puțin disponibilă atunci când ouăle eclozează.

Russell și colegii săi au raportat în Current Biology cum au analizat rutele de migrație parcurse de 19 acvile în timp ce zburau prin Ucraina către zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 – la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Cercetătorii au comparat aceste trasee cu 65 de migrații înregistrate la 20 de păsări în 2018-2021.

Descoperirile sugerează că păsările au parcurs în medie 85 de kilometri în plus după invazie. Russell a spus o acvilă a făcut un ocol de aproape 250 de kilometri.

Călătoria a durat, în medie, cu 55 de ore mai mult de la începutul conflictului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro