Sari direct la conținut

Razboiul lui Victor Ponta cu presa straina, acum episodul Reuters: Au dat un titlu tampit

HotNews.ro
Victor Ponta in Reuters, Foto: Captura ecran
Victor Ponta in Reuters, Foto: Captura ecran

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca declaratiile sale pentru agentia britanica Reuters referitoare la decizia Parlamentului in cazul Rosia Montana au fost prost intelese atat de presa romana, cat si de cea straina. Astfel, dupa ce a catalogat titlul agentiei Mediafax drept o „minciuna ordinara”, „manipulare”, „mare magarie”, Ponta a sustinut ca si cei de la Reuters l-au interpretat gresit, dand un „titlul tampit”. Nu este prima data cand premierul Victor Ponta contrazice jurnalistii din presa straina cu privire la declaratiile acordate. Vezi in articol alte doua episoade de acest gen.

„Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema (din punct de vedere economic), dar daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania”, a declarat Victor Ponta miercuri, potrivit unui articol publicat de agentia britanica Reuters – care titreaza „Prim-ministrul Romaniei spune ca respingerea proiectului aurifer ar descuraja investitorii” – stire preluata apoi de agentia romana Mediafax si de restul presei.

„Rosia Montana este un proiect foarte important ca simbol, nu in primul rand din punct de vedere economic (…) Trebuie sa profitam de resursele noastre naturale, bineinteles respectand toate standardele de mediu, dar, daca acestea se respecta, ar trebui sa fim in favoarea explorarii”, a mai spus Ponta, conform Reuters.

Potrivit agentiei britanice, Victor Ponta a facut aceste declaratii in limba engleza.

Intr-o interventie telefonica in emisiunea „Sub semnul intrebarii” de pe B1 TV, premierul a sustinut ca, desi declaratiile sale sunt citate corect in articol de catre agentia Mediafax, titlul e o „minciuna ordinara”, „o mare magarie”, „exact invers decat citatul”. Ulterior, el a acuzat ca si jurnalistii de la Reuters, autorii stirii originale, au dat un „titlu tampit”, care „e invers decat ce am spus in interviu”.

Declaratiile premierului la postul B1 TV:

  • „Titlul de la Mediafax este o minciuna ordinara (…) Daca cititi declaratia mea: „Daca Parlamentul va decide sa nu faca acest proiect, nu va fi o mare problema. Daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru” – vorbeam despre gaze de sist, nu despre… – „acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania”. Deci, eu spun ca nu e nicio mare problema daca nu se face proiectul Rosia Montana. Spun, si sustin acest lucru si l-am mai sustinut de zece ori – nu stiu de cand e o mare stire la Mediafax, eu nu am fost la niciun seminar la Washington, sunt in Bucuresti, eu am avut sedinta de guvern si nu stiu la ce… m-au intrebat cei de la Reuters si am spus foarte clar: nu-i nicio problema daca nu se face Rosia Montana. Este o problema in general, pentru ca ei ma intrebau despre toate proiectele mari din Romania, daca dam impresia ca nu vrem investitii straine. Deci, titlul este o minciuna si o manipulare, mai ales ca in stire se da exact declaratia mea, care e exact invers decat titlul.
  • Eu am spus: daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema. Si intr-adevar, sustin in continuare: daca Romania ofera un mesaj general ca suntem impotriva investitorilor straini, e un mesaj rau, e o catastrofa sa spunem ca nu mai vrem, ca investitii straine sunt si Renault Dacia si Ford si OMV Petrom si foarte multi din economia romaneasca, cum sa fim impotriva.
  • Atata timp cat spui ceva, in limba engleza e adevarat, dar se traduce in romana si se citeaza „Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema”, dupa care pui un titlu mincinos, exact invers, deja traim intr-un fel de paranoie in care degeaba spui ceva, ca… E o mare magarie.
  • (Dupa ce i se prezinta stirea originala difuzata de Reuters si declaratiile sale, in engleza, redate de agentia straina): N-am zis asa ceva, cred ca glumiti. (…) Eu am inregistrarea si v-o pun la dispozitie exact. M-au tot intrebat de Rosia Montana si am spus foarte clar: eu nu spun daca sustin sau nu, eu cer doar o dezbatere in Parlament. (…) Nu e adevarat, nu am spus asa ceva, o sa va trimit inregistrarea. Daca dvs stiti mai bine ce zic eu…
  • Ca fiecare pune titluri unul mai tampit ca altul, deja nu mai e treaba mea. Daca ei citeaza din ce spun eu si dupa aia ei spun ca ma refer la acest proiect (Rosia Montana)… da, e un titlu tampit. Eu nu contest citatul, citatul e corect, dar citatul e exact invers decat titlul. Deci m-am lamurit ca Mediafaxul a copiat un titlu prost, care e invers decat ce am spus in interviu”.

Nu este prima data cand premierul Victor Ponta contrazice jurnalistii din presa straina cu privire la declaratiile acordate.

In iunie 2012, dupa izbucnirea scandalului de plagiat, premierul declara intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais ca isi va da demisia in cazul in care „Comisia de Etica abilitata de lege” va confirma acuzele ca a plagiat teza de doctorat. „Imi voi asuma responsabilitatea, chiar daca am fost acuzat pe criterii politice si punctul meu de vedere nu a fost ascultat”, a spus el. Intrebat in mod direct de jurnalist daca va demisiona in cazul unui verdict de plagiat, Ponta a raspuns: „Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da”. Citeste aici tot interviul din El Pais

De altfel, cotidianul spaniol a publicat apoi pe site-ul sau si inregistrarea audio a interviului cu premierul Victor Ponta, in care acesta spune ca isi va da demisia in cazul unui verdict de plagiat. Fragment din inregistrare:

„El Pais: Acum sunt momente controversate si atunci eu as vrea sa fiu direct.

Victor Ponta: Va rog!

El Pais: Ati plagiat in teza de doctorat?

Victor Ponta: Nu. Nu. [ininteligibil – n.red…] acuzatie in momentul in care am avut conflictul cu presedintele tarii pe tema participarii la Consiliul European. Eu mi-am inceput teza in 1999, in urma cu 13 ani, de atunci am fost de doua ori ministru in diverse guverne, am fost vicepresedinte al Parlamentului si sunt lider de partid de doi ani. Eu am respectat toate standardele care existau atunci in Romania. Pentru ca nu pot fi judecat decat la standardele pe care universitatile din Romania le aplicau in urma cu 12 ani. Am respectat toate legile. Am cerut Comisiei de Etica abilitata de lege, eu am cerut sa verifice teza si sunt convins ca se va dovedi ca nu am plagiat. Dar aceasta din pacate a fost o lovitura politica pe care am primit-o de la presedinte in momentul in care i-am contestat acestuia dreptul de a merge la Consiliul European.

El Pais: Si daca o comisie de care ati spus dumneavoastra acum decide ca a fost plagiata?

Victor Ponta: Atunci, in mod sigur ma retrag.

El Pais: Ati demisiona..

Victor Ponta: Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da. In acelasi timp, insa, am fost judecat doar pe un criteriu politic.”

La numai o zi dupa acordarea acestui interviu, Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis in sedinta ca „Victor Ponta a plagiat”.

Ulterior, intr-o emisiune televizata, premierul a negat ca a declarat pentru El Pais ca isi va da demisia in cazul in care se dovedeste ca a plagiat: „Nu. Am declarat ca imi asum responsabilitatea pentru faptele mele, neaducand in discutie cuvantul ‘demisie’. N-am spus eu cuvantul acela”. „M-am invatat minte cand mai vorbesc cu spanioli sa vorbesc in spaniola, sa nu vorbesc in engleza”, a tinut sa precizeze premierul.

Astfel, intrebat in ce limba a fost realizat interviul, Ponta a sustinut: „In engleza. Va dati seama, am vorbit cu un fost bursier al ICR-ului. Mai bine vorbeam in rusa”. Insa, dupa cum bine se poate auzi pe inregistrarea difuzata de El Pais, interviul a fost realizat in limba romana, ambii interlocutori vorbind in romana.

Descarca fisierul audio in format MP3

Tot in vara anului trecut, in august, premierul Victor Ponta s-a aratat iritat, in timpul unei conferinte de presa, de tirul intrebarilor unei jurnaliste AFP care a cerut lamuriri cu privire la actualizarea listelor electorale.

– „Sa nu purtam o polemica. Mi se pare ciudat, la o conferinta de presa. De ce simtiti nevoia sa ma contaziceti. Sunt convins ca la Paris nu se intampla lucrul asta, numai la Bucuresti”.

– „Nu am actualizat nicio lista, am prezentat o situatie, dumneavoastra decideti. Eu credeam ca decide CCR, dar inteleg ca dumneavoastra ati decis”.

– „Inca o data, va rog mult ca acest gen de dezinformari n-as vrea sa le vad la Guvernul Romaniei. E extrem de ciudat, sunteti primul ziarist care se cearta cu mine”, i-a raspuns premierul jurnalistei.

Vezi aici schimbul de replici al premierului cu jurnalista de la France-Presse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro