Sari direct la conținut

Razboiul manualelor continua la Bookfest

HotNews.ro

Manualele şcolare devin subiect de dezbatere în a doua zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2013. În timp ce Ministerul Educației susţine că va lansa un ambiţios program de digitizare a programelor şcolare, editorii de profil arată care sunt lacunele acestui proces şi cum vor fi afectaţi elevii în cadrul unei conferinţe-dezbatere: Traseul de la manualele pe hârtie la cele electronice susţinută de Mario Demezzo, Paul Balogh și Andreea Bădiceanu, și moderată de Eugen Istodor.

Va face e-book-ul să dispară cartea tipărită? Ce format se potriveşte mai bine unui conţinut? Sunt întrebări la care Carsten Schwab, director de producţie al editurii Hoffman und Campe Hamburg (parte a holdingului editorial Ganske Publishing, cu afaceri anuale de 300 de milioane de euro) şi Paul Balogh, managing partner la ReadForward.com vor încerca să răspundă. Dezbaterea va avea loc joi, 30 mai, sub egida Frankfurt Academy, reţeaua de profesionişti a Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment al industriei mondiale de carte, anunta organizatorii evenimentului.

Invitații de onoare ai ediției de anul acesta a Salonului de Carte Bookfest sunt autori de limbă germană, din Germania, Austria și Elveția – în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă.

Katharina Thiel (Editura Nautilus, Hamburg) şi Selma Wels (Binooki Publishers) invită joi, 30 mai, editori şi specialişti în marketing la un dialog între experţi despre folosirea resurselor într-o perioadă de criză. Vor fi prezentate platforme online și de socializare cu ajutorul cărora putem să interacționăm mai bine cu autorii și cititorii noștri și se va face o evaluare a instrumentelor clasice de marketing, în contextul digitalizării.

În a doua zi de Bookfest (joi, 30 mai) Marius Chivu și Florin Iaru vor susţine un curs de scriere creativă în care vor vorbi despre capcanele de care trebuie să se ferească scriitorii la început de drum, despre motivația de a scrie, despre carnețelul cu idei, despre stil, personaje, conflict, despre cititori și cum te raportezi la ei.

De la Lavinia Gliga, editor la Decât o Revistă, cei interesați vor afla chiar în prima zi de Bookfest (miercuri, 29 mai) care este rolul poveştilor în jurnalismul narativ, cum construim povești non-ficționale prin jurnalism narativ, dar și despre nevoia de acuratețe și documentare exhaustivă. În aceeași zi, Constantin Nimigean, fondatorul revistei de fotografie Love Issue, cunoscut şi premiat pentru blogul său de fotografie www.oitzarisme.ro, va fi gazda unui workshop de proiecte foto. Ce înseamnă un proiect foto, cum alegi ideea, cum îl promovezi, despre comunităţi de fotografi şi publicaţii specializate sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate.

Bookfest-ul din acest an nu îi uită nici pe cei mici și, pe lângă numeroase lansări de carte, inclusiv de bandă desenată, copiii pot participa la ateliere unde vor învăţa să facă figurine din hârtie sau să picteze. La Clubul şoriceilor de bibilotecă, editura Casa Radio va prezenta, vineri, 31 mai, cele mai noi titluri din colecţiile de audiobook dedicate celor mici, Radio-Prichindel, în formula inovativă de roman grafic&audio. Invitaţii sunt : Alexandrina Halic, Ioana Nicolaie, Puiu Manu, Lavinia Trifan Pop şi Alexandru Ciubotariu.

Un eveniment inedit este organizat duminică, 2 iunie, de Editura Polirom pentru lansarea romanului O telenovelă socialistă, o autobiografie ficţională a lui Doru Pop. Astfel, în cadrul Întrunirii socialiste, Doru Pop şi tovarăşii îndeamnă vizitatorii să aducă obiecte din Epoca de Aur pentru realizarea Gazetei de perete, promiţând că „le vor primi înapoi, nu vor fi naţionalizate”.

În premieră, la Salonul de carte Bookfest 2013 va exista Sufrageria de lectură digitală, un spațiu relaxant dotat cu mobilier reconfortant unde orice vizitator poate răsfoi o carte digitală sau vizita diverse site-uri internet pe dispozitivele puse la dispoziție de Evolio.

O altă atracţie va fi drive-testul cu noua bicicletă Pegas care va putea fi făcut chiar în interiorul Bookfest.

Asa cum s-a anuntat deja, Salonul Internaţional de Carte Bookfest se bucură anul acesta de participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei, ţări invitate special care vor promova literatura şi cultura de limbă germană. Pentru a aduce un plus de savoare pe perioada salonului de carte va funcţiona un restaurant unde se vor servi produse tradiţionale.

Salonul Internațional de Carte Bookfest va avea loc între 29 mai și 2 iunie, la ROMEXPO, pavilioanele C1-C5. La Bookfest 2013, vor fi prezente aproape 200 de edituri, care vor aduce pentru publicul vizitator aproape 1.000.000 de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

Editurile participante au anunțat pentru ediția din acest an reduceri de până la 50% iar la tombolele organizate la Salonul Internațional de Carte Bookfest vizitatorii vor câștiga premii consistente: biciclete, aparate de fotografiat, tablete și altele.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc. Bookfest s-a impus încă de la prima ediție, în 2006, în spaţiul cultural ca un eveniment care promovează lectura şi accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate.

Respectând tradiția creată prin invitarea unui oaspete de onoare (Spania în 2010, Ungaria în 2011, Franta în 2012), Bookfest are ca invitate de onoare, anul acesta, Austria, Elveția și Germania, prin proiectul internațional Trei țări, aceeași limbă, dezvoltat de Târgul de Carte de la Frankfurt. Din partea invitatului de onoare vor veni în România 24 de invitați, astfel că iubitorii de literatură vor avea ocazia să îi întâlnească pe laureații Premiului Național al Cărții din Germania – Uwe Tellkamp si Katharina Hacker, pe laureatul Cartii anului 2011 din Elvetia – Catalin Dorian Florescu, pe doi dintre cei mai importanti prozatori austrieci ai momentului – Michael Stavaric si Joseph Winkler, pe Jan Koneffke (Germania) si Christian Haller (Elvetia) – precum si trei dintre reprezentantii generatiei tinere de prozatori de limba germana – Sasa Stanisic, Julya Rabinowich (Germania) si Jolanda Pinel (Elvetia).

Programul de vizitare este:

– miercuri, 29 mai – joi, 30 mai: 10.00 si 20.00

– vineri, 31 mai – sâmbătă, 1 iunie: 10.00 – 22.00

– duminică, 2 iunie: 10.00 – 20.00.

Intrarea publicului este libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro