Razvan Orasanu: AVAS nu mai vrea sa fie mama ranitilor
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar trebui sa incheie in scurt timp privatizarea ultimelor societati la care statul continua sa detina actiuni. Lucrurile se misca insa cu greutate, mai ales in cazul citorva societati mari, precum Electroputere Craiova, Rulmentul sau Tractorul din Brasov. Dificultati sunt intampinate si in ce priveste privatizarea institutelor de cercetare.
Cu toate acestea, intr-un interviu pentru HotNews.ro, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, se arata optimist si crede ca isi va duce mandatul la bun sfirsit.
HotNews.ro: AVAS are in portofoliu mai multe societati mari, al caror proces de privatizare nu pare sa se incheie foarte curand. Ce perspective sunt asadar in cazul Electroputere, Rulmentul si Tractorul?
Razvan Orasanu: Ce ne-a mai ramas de privatizat sunt societati care fie nu au avut succes la investitori, fie sunt in diverse situatii dificile. Cum nu ne vom astepta la un rezultat spectaculos din punct de vedere al veniturilor, singurul rezultat pe care trebuie sa-l obtinem este transferul in sectorul privat a cat mai multor societati.
Iar acestea vor beneficia de infuzie de capital privat, infaptuind astfel o schimbare in economie.
Despre cele trei societati mentionate, pot sa spun ca s-au facut tentative de 16 ani incoace ca ele sa fie privatizate, dar fara nici un rezultat. Probabil, o parte din ele nu vor fi privatizate ca intreg, vor fi privatizate ca module functionale pentru ca este o modalitate mai rapida in care noi putem efectua o operatiune economica de transfer in domeniul privat.
In cazul celor trei nu ne vom ghida dupa pret, Autoritatea incearca doar sa rezolve problema proprietatii. Principalele obstacole sunt legate de faptul ca sunt proprietate de stat, ca sunt protejate de creditori si ca de multi ani de zile nu functioneaza pe o baza economica sanatoasa .Cu cat trec mai rapid in sectorul privat, cu atat va fi mai bine.
HotNews.ro: Care este totusi situatia concreta a celor trei societati?
Razvan Orasanu: La Electroputere avem in prezent un investitor care este singurul interesat sa preia societatea la pachet, dar a dat inapoi cand a vazut ca este vorba de datorii de 40 milioane euro. Mai avem un investitor, care se numeste ATEC, dar nu avem premisa ca el doreste sa preia fabrica in totalitate fara o stergere de datorii. Dar stergerile de datorii nu mai sunt posibile, conform legislatiei europene.
ATEC este pe cale sa depuna un document final care ne arata in ce conditii vrea sa preia societatea. In schimb, exista un interes foarte mare pentru preluarea diverselor componente, diverse module functionale de la Electroputere.
In cazul societatii Rulmentul, situatia finaciara este catastrofala si suntem in fata unei alegeri foarte neplacute pentru ca singurul investitor care a venit sa ne contacteze, firma Shabu, face mai mult desfacere de rulmenti, nu neaparat productie si este interesat numai de o anumita sectie a fabricii.
Nu avem momentan interes din partea altui investitor. Trebuie sa vedem daca un eventual ajutor de stat ar duce datoriile pe care le inregistreaza societatea la un nivel suportabil pentru un eventual investitor. Daca situatia nu se amelioreaza vom fi in situatia unei alegeri neplacute pentru Rulmentul si anume doar privatizarea activelor viabile.
HotNews.ro: In ce priveste privatizarea Tractorului, declarati recent ca exista interese foarte mari pentru a se renunta la privatizarea fabricii. La ce va refereati?
Razvan Orasanu: Eu m-am mirat de ostilitatea cu care investitorul indian a fost primit la intalnirea cu sindicatele, de acuzatiile furibunde facute de anumiti politicieni locali la adresa AVAS, de vreme ce noi incercam sa incheiem un program de privatizare, de reticenta liderilor sindicali.
S-au solicitat masini pentru sindicat, autobuze, o gramada de facilitati, majorari salariale, prime de vacanta de ordinul a 15-20%, s-au facut solicitari extravagante de preluarea a tuturor salariatilor pana la ultimul surubar care poate nu isi mai gaseste utilitatea intr-o unitate cu utilaje moderne.
Eu inteleg teama oamenilor de acolo, dar nu sunt justificate protestele furibunde ale liderilor de sindicat chiar in momentele cand noi negociam cu firma indiana. Nu pot decat sa constat ca liderii de sindicat nu au dorit aceasta privatizare, altfel nu ar fi fost amenintarile publice ca nu vor semna acordul sindical.
Situatia la Tractorul este dramatica pentru exista si foarte multe presiuni din partea furnizorilor de utilitati, in conditiile in care se inregistreaza pierderi mai mici daca societatea nu functioneaza.
HotNews.ro: In ce priveste ARO, mai poate face statul ceva pentru societate?
Razvan Orasanu: Singura posibilitate de revenire a societatii la stat este existenta unui pact comisoriu pe contract care, de altfel, nu exista. Contractul de privatizare nu poate fi desfiintat decat de o instanta judecaroreasca. Daca instanta hotaraeste falimentul, salariatii vor putea beneficia de protectie sociala, de ajutor de somaj sau de cursuri gratuite de recalificare in munca. Din pacate este tot ceea ce putem sa facem pentru ei.
HotNews.ro: Anul trecut nu mai putin de 38 de societati s-au reintors in portofoliul statului. Ce masuri ati luat ca acest lucru sa nu se mai intample?
Razvan Orasanu: Am dat dispozitii, de sus pana jos, sa fie introdus un pact comisoriu si sa luam o decizie de la caz la caz si un set de masuri foarte drastice care trebuiesc indeplinite inainte de a lua masura sa preluam o societate.
De exemplu, firma Samopil a fost luata de la stat pe trei lei jumatate si a mers in pierdere. Dupa toate aceste operatiuni fabuloase, asociatia salariatilor protesta prin fata prefecturii ca sa-i preluam din nou la stat.
AVAS nu este mama ranitilor sa preia societati cu situatii falimentare. Persoanele care au falimentat aceste societati vor fi dati in judecata si se vor trezi cu sechestru pe bunuri. Exista solutii: falimentul, dizolvarea, fie sa se faca infuzie de capital. Daca nu esti in stare sa stai pe piata, faci “exit “, pe AVAS nu intereseaza acest lucru.
HotNews.ro: Ce se intampla cu privatizarea Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi si cu Regia Autonoma de Film? Care este strategia de privatizare?
Razvan Orasanu: Exista un memorandum care spune ca ele vor fi transferate AVAS-ulu, insa sunt niste operatiuni preliminare de care este responsabil Ministerul Culturii. In primul rand, o serie de cinematografe vor trece la autoritatile judetene, Regia de Film nu o putem privatiza, trebuie transformata in societate pe actiuni.
Lucrul acesta se poate tot printr-un act normativ. De asemnea, problemele patrimoniale si certificatele de proprietate pe toate salile trebuie reglementate inainte de a fi predate si depinde de Guvern momentul in care aceste actiuni vor fi rezolvate. Imprimeria Coresi prioritatea numarul unu anul acesta, insa totul depinde de decizia Guvernului.
HotNews.ro: Si privatizarea institutelor de cercetare a generat numeroase discutii.
Razvan Orasanu: Aceaste institute au adeseori active imobiliare foarte importante si, sub pretextul ca asociatiile salariale care – conform legii – se justifica pe criteriul ca are avea activitate de cercetare, iau 60 de puncte din grila de evaluare, conform legii actuale. Se preiau aceste active si atunci ei traiesc din chirii, instrainari de active si asa mai departe.
Lucrurile se impart in doua: exista anumite institute care intr-adevar fac cercetare, ele vor fi privatizate dupa legislatia actuala si, o alta parte, pentru care vom modifica legislatia pentru ca interesul principal este unul imobiliar. De ce sa piarda statul niste bani pentru niste samsari imobiliari care, sub umbrela cercetarii, nu isi urmaresc decit propriile interese?
Impartim apele: acolo unde se face cercetare, va ramne cercetare si le dam oamenilor posibilitatea sa-si desfasoare activitatea. Acolo unde activitatea de cercetare este sub 50%, vom merge pe vanzare libera astfel incat statul sa nu fie pagubit. Nu bagam unor baieti destepti niste bani in buzunar.
HotNews.ro: Sa luam un exemplu concret. Conducerea societatii Hesper Privat acuza AVAS ca are interese obscure si ca doreste nationalizarea societatii. Cum comentati situata?
Razvan Orasanu: Este absolut fabulos cum zboara acuzatiile atunci cand anumiti baieti destepti nu pot sa-si rezolve interesele cu o autoritate a statului. Eu am fost consilier al primului ministru si am trait din fabulosul salariu de 28, 4 milioane de lei, nu am nici o matusa Tamara, nu am nici un interes sa desfasor vreo activitate economica in Romania.
In ultimii sase ani am fost in strainatate, deci nu am nici cea mai mica legatura cu tara si ca atare ma amuza aceste acuzatii.
De sase ani de zile acesti stimabili domni nu si-au achitat pretul pe actiunile pe care le au de la AVAS. Ei administreaza asociatia asta fara a plati pretul. Noi suntem de trei ani si jumatate cu ei in tribunal, de vreo doi ani au pact comisoriu pe contract si nu vor sa plateasca …asta e problema lor. Eu le-am spus clar, au doua variante : ori achita tot, ori ne luam societatea inapoi.
Ei au de platit transe din anii 2000-2004 , nu au achitat nimic, singura plata pe care au facut-o a fost in anul 2006 cand proprietarii au fost executai silit. Este o magarie si o fatarnicie fara margini sa ai tupeu sa te duci in Piata Victoriei si sa spui ca cineva incerca sa te re-nationalizeze.
Nu se poate sa iei o societate de la stat de sase ani de zile si sa ai neobrazarea sa nu-ti achiti pretul. Frizeaza ridicolul acest lucru. Nu si-au achitat ratele pe contract, prin urmare fie vor fi executati silit, fie vom lua societatea inapoi.
Hotnews.ro: Care sunt totusi pricipalele rezultate obtinute de cand ati venit la conducerea AVAS ? Ce privatizari au fost izbutite ?
Razvan Orasanu: Avem un numar de 57 de societati majoritare sau minoritare pe care l-am lansat la privatizare. E drept ca acestea sunt mai putin spectaculoase decat cele pe care lumea le stie in general dar sunt totusi participatii ale statului, care trebuie sa treaca de aceasta procedura.
Ne-am propus un plan foarte ambitios, mai exact sa privatizam mult mai multe societati decat in anii anteriori.
In prezent la AVAS mai sunt 450 participatii de privatizare, dintre care la aproximativ 60 de societati cu capital majoritar. Dar noi suntem responsabili sa le privatizam si pe cele minoritare. Ne-am facut un plan,iar din cele 120 de participatii propuse spre privatizare anul acesta, 50 sunt pachete majoritare iar 70 sunt fie listate pe bursa, deci minoritare, fie cu drept de referinta.
Un alt lucru intamplat odata cu venirea mea la AVAS este transparentizarea activitatii. Am dat ordin ca la orice intalnire pe are o are AVAS cu un investitor reprezentantii nostri sa nu fie singuri, sa fie in permanenta in prezenta unei terte persoane care sa faca un fel de minut al intalnirii si care sa fie distribuite tuturor celor interesati.
Asta pentru ca informatia sa circule si sa nu existe nici cea mai mica suspiciune ca este o intalnire de taina.
Am schimbat resursele umane, exista vreo cinsprezece oameni care s-au alaturat echipei AVAS, exista alti cinsprezece care s-au mutat in cadrul directiilor . Am luat un numar de oameni care faceau doar analiza economica asupra creantelor si i-am mutat la executari silite, fac mai putina analiza, mai multa executare silita si licitatii.
Am intarit departamentele juridice la privatizare astfel incat sa ne creeze unele premise pentru a indeplini planul foarte ambitos pe care il avem.