Razvratiri pe „feuda” baronului Mocioalca
Situatia din cadrul PSD Caras-Severin tinde sa devina exploziva, din cauza neintelegerilor dintre lideri.
In ultima sedinta a Biroului Executiv al organizatiei judetene, desfasurata in 11 ianuarie 2006, presedintele filialei, Ion Mocioalca, a reusit sa obtina convocarea unei conferinte extraordinare in 28 ianuarie, a carei agenda ascunsa pare a fi inlaturarea opozantilor sai si mai ales a presedintelui executiv, Claudiu Pasare.
Neintelegerile de la varful organizatiei sunt vechi de cativa ani si dateaza de pe vremea fostelor conduceri. Liderii s-au mai schimbat, dar conflictele au ramas. Cea mai recenta dintre sedintele de partid a acutizat problemele dintre acestia.
Presedintele filialei, Ion Mocioalca, a reusit sa-si faca jocurile si sa evite, cel putin pentru moment, infiltrarea la varful filialei a senatorului Antonie Iorgovan.
Liderul organizatiei, speriat probabil de posibilitatea ca parlamentarul sa ii ia locul, le-a cerut celor prezenti la sedinta Biroului Executiv sa adopte o hotarare prin care Iorgovan sa nu fie primit in partid, in ciuda faptului ca acesta s-a mutat din Prahova si s-a inscris, cu acordul secretarului general al PSD, Miron Mitrea, in organizatia locala din satul in care s-a nascut.
La randul sau, deputatul Mocioalca se lauda ca are relatii bune la Gabriel Oprea si Eugen Bejenariu, doi lideri ai PSD din „aripa Nastase” (proaspat autosuspendat). Cu toate acestea, Iorgovan isi va lansa, in aceasta saptamana, o carte la Resita si isi va deschide un birou senatorial, cu toata opozitia actualului lider al organizatiei judetene.
Al doilea punct al ordinii de zi l-a constituit prezentarea unor demisii din cadrul Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala, fapt care a pus organismul in imposibilitatea de a actiona.
Surse din PSD sustin ca comisia respectiva ar fi redactat si trimis pe adresa liderului PSD Mircea Geoana si pe aceea a presedintelui Comisiei Nationale de Arbitraj, Cristian Diaconescu, mai multe materiale referitoare la activitatea actualei conduceri, respectiv a deputatului Mocioalca.
De asemenea, la punctul al treilea, Mocioalca a cerut suspendarea in lipsa a unui membru care a avut mai multe „iesiri” impotriva sa, lucru care s-a si produs, cu toata opozitia unor membri ai biroului. Este vorba despre Eremia Bresneni, fost sef al ISJ Caras-Severin.
„Schimbarea mea din functie a fost discutata de Ion Mocioalca si Sorin Frunzaverde (presedintele CJ Caras Severin si al organizatiei PD – n. r.) la un sprit la Baile Herculane, pentru ca i-am reprosat lui Mocioalca ca prietenia lui cu vanatorul de ministere nu ne prieste si ne vinde partidul pe bucata”, a declarat Bresneni intr-un cerc restrans de membri ai partidului.
Fostul sef al Inspectoratului Scolar a fost sanctionat cu suspendarea din partid pentru o perioada de sase luni.
Claudiu Pasare, care este angajat al cabinetului parlamentar al lui Ioan Talpes (demisionar din PSD), este si el vizat de Mocioalca pentru a fi schimbat din functia de presedinte executiv. Pasare a fost implicat in cateva conflicte cu fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ilie Mustacila, un apropiat al actualului lider.
Cei doi au candidat pentru acelasi post in partid, Pasare reusind sa il invinga in competitia interna pe Mustacila.
De altfel, surse din filiala sustin ca, saptamana trecuta, Mocioalca, impreuna cu sustinatorii sai din conducerea organizatiei – Ilie Mustacila, Gheorghe Pavel Balan si Nicolae Stefanescu -, s-au deplasat in mai multe zone ale judetului pentru a pregati „eliminarea” lui Pasare din functia de presedinte executiv.
De altfel, acesta din urma a si ajuns pe lista neagra a colegilor sai din conducerea filialei.
Mocioalca a reusit convocarea in data de 28 ianuarie 2006 a unei conferinte extraordinare cu pretextul completarii Comisiei Judetene de Arbitraj, insa surse din partid sustin ca acesta ar putea forta debarcarea opozantilor sai de la varful partidului. Faptul ca a obtinut tot ce a vrut, demonstreaza ca liderul filialei PSD a organizat foarte bine sedinta din 11 ianuarie.