Reacția Ciprului după ce a fost amenințată de gruparea Hezbollah că va deveni o țintă de război
Ciprioții s-au declarat șocați de amenințările grupării libaneze Hezbollah care a spus că insula ar putea deveni o țintă dacă va permite Israelului să utilizeze teritoriul său în orice conflict între cele două părți. În replică la amenințarea grupării, oficialii ciprioți au transmis că sunt „un pilon al păcii” și că nu este și nu va implicat în niciun război, relatează The Guardian.
În ciuda faptului că UE și-a exprimat sprijinul fără rezerve pentru Cipru, a fost clar joi că avertismentul șefului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declanșat semnale de alarmă la Nicosia, unde oficialii au insistat că republica insulară rămâne un „pilon al păcii” într-o regiune altfel volatilă.
„Cipru nu este implicat și nu va fi implicat în niciun război sau conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, pentru postul public de televiziune CyBC. „Prin urmare, declarațiile făcute de liderul Hezbollah nu corespund realității”.
El a declarat că Cipru are relații „excelente” cu Libanul și că nu va permite niciunui stat să își folosească teritoriul pentru operațiuni militare împotriva altuia.
Nasrallah a avertizat miercuri cu privire la un război „fără reguli sau plafoane”, încercând să evidențieze pericolele unei ofensive israeliene pe scară largă împotriva organizației pe care o conduce. Luându-i pe mulți prin surprindere, el a amenințat, de asemenea, Cipru.
„Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote inamicului israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot face parte din război, iar rezistența [Hezbollah] se va ocupa de ei ca parte a războiului”, a declarat liderul grupării Hezbollah.
În cazul unei conflagrații mai ample, „nu va exista niciun loc în siguranță față de rachetele și dronele noastre”, a promis Nasrallah.
„Cipru este o țintă ușoară”
Nervozitatea de la Nicosia nu s-a limitat la oficialii guvernamentali. Diplomații occidentali staționați în sudul Ciprului și-au exprimat, de asemenea, consternarea că insula, o destinație turistică populară și aflată la doar 40 de minute de zbor de Tel Aviv, ar putea fi atrasă în tumultul din Orientul Mijlociu dacă ar izbucni un război în toată regula între cei doi inamici.
„Hezbollah are o istorie de a acționa în urma amenințărilor sale”, a declarat un emisar al UE. „Hezbollah știe că Cipru nu are capacitatea militară de a răspunde și, din acest punct de vedere, este o țintă ușoară”.
La doar câteva ore după amenințarea Hezbollah, președintele cipriot Nikos Christodoulides a ieșit să sublinieze politica de neutralitate a insulei și rolul jucat în stabilirea coridorului maritim prin care s-a transportat sprijin umanitar în Gaza.
„Cipru nu este parte a problemei, este parte a soluției”, a spus el. „Rolul nostru, precum a fost manifestat, de exemplu prin coridorului umanitar, este recunoscut nu doar de lumea arabă dar de întreagă comunitate internațională”.
Timp de mulți ani, Nicosia a manifestat poziții mai mult pro-arabe decât pro-israeliene. Deteriorarea relațiilor dintre Israel și Turcia și descoperirea unor rezerve de gaze în apropiere de coasta Israelului a deschis drumul pentru o alianță energetică și relații mai apropiate.
Cele două state au împărtășit informații, iar legăturile militare au devenit tot mai apropiate. În urmă cu doi ani, armata israeliană a folosit Ciprul pentru a simula operațiuni de război în Liban, operațiuni care au implicat cel mai mare număr de trupe trimise în afara țării de Israel. Exercițiile au inclus posibile tactici de invazie, insula fiind aleasă pentru a găzdui această simulare pentru similaritățle cu Libanul.
Anul trecut, forțele armate ale celor două națuni au efectuat exerciții militare pe insulă „pentru a răspunde unor scenarii operaționale particulare”.