Sari direct la conținut

Recomandări Drink Insider: Cum să călătoreşti, cu doar 4 sticle de vin, pe ruta Silagiu-Cotnari-Miniş-Golul Drîncei. Bonus: un sejur în Burgundia şi Peloponez

HotNews.ro
Recomandările Drink Insider pentru luna decembrie 2022, Foto: Wineful.ro​
Recomandările Drink Insider pentru luna decembrie 2022, Foto: Wineful.ro​

​Dragi prieteni ai vinului, a venit vremea pentru recomandările lunii decembrie 2022 – o selecţie de vinuri româneşti şi internaţionale, pe care au primit-o deja, prin curier, toţi „abonaţii la vin” de pe Wineful.ro.

Trei precizări importante:

În primul rând, nu există nicio garanţie că oricare dintre aceste vinuri ar putea fi pe placul vostru – singura cale de a vă lămuri este să le încercaţi.

În al doilea rând, vă putem garanta că vinurile sunt impecabil realizate din punct de vedere tehnic, sunt ceva mai greu de găsit (chiar şi pentru un pasionat de vin) şi încearcă să satisfacă, din punct de vedere stilistic, preferinţe cât mai diverse.

În al treile rând, dacă citiţi rândurile de mai jos şi vă bate gândul să încercaţi vinurile propuse pentru luna aceasta (şi, de ce nu, poate şi pe cele de luna viitoare), există o soluţie foarte la îndemână: un abonament lunar recurent pentru 2, 4 sau 6 sticle, pe Wineful.ro. Încercaţi abonamentul, fiindcă nu aveţi nimic de pierdut: vă puteţi dezabona oricând, fără nicio obligaţie, dacă vă razgândiţi.

Acestea fiind spuse, iată cele 6 vinuri selectate în luna decembrie, de către Drink Insider pentru Wineful.ro:

Vinuri româneşti (două albe şi două roşii):

Maestoso Riesling Italian & Muscat Ottonel 2018, Crama Dealul Dorului (vin alb sec din regiunea Silagiu, jud. Timiş)

Un cupaj perfect sudat de Riesling Italian şi Muscat Ottonel, un vin cu o mare fineţe în exprimare şi un bun echilibru între notele aromatice intense, aciditate şi alcool. Culoarea este galben auriu intens, iar nasul, exploziv, vine cu tămâie, soc şi citrice. Corpul, plin şi onctuos, are alcool bine integrat şi o aciditate remarcabilă pentru vârsta vinului. Gustul aduce un mix de litchi, lime şi ierburi condimentate. Postgustul este lung, aromatic şi extrem de proaspăt.

Naiv Tămâioasă Românească 2021, Casa de Vinuri Cotnari (vin alb sec din regiunea Cotnari, jud. Iaşi)

O Tămâioasă Românească vinificată în sec este o dublă provocare: pentru enolog şi pentru consumator, deopotrivă. Casa de Vinuri Cotnari reuşeşte să aducă în pahare un vin aromatic, proaspăt şi crocant. Nasul este exotic, cu pepene galben, busuioc şi pară bergamotă. Corpul suplu are o aciditate vie şi alcool bine integrat. Gustul este exuberant, cu caise coapte, ananas şi ardei verde. Postgustul, lung şi condimentat, lasă senzaţii florale, de trandafiri de dulceaţă.

Cadarca 2020, Elite Wine (vin roşu sec din regiunea Miniş, jud. Arad)

O Cadarcă tânără, veselă, dotată cu un amestec stilistic de rustic şi elegant. Culoarea vinului este vişiniu deschis, strălucitor, iar nasul, zglobiu, vine cu fructe roşii şi fine tuşe minerale. Textura compactă este susţinută de taninurile ferme, alcoolul bine evidenţiat şi aciditatea moderată. Gustul evoluează liniar, cu vişine, cireşe şi prune coapte. Postgustul, proaspăt şi fructat, lasă senzaţii condimentate şi o astringentă potrivit dozată.

Cupola Sanctis (Sfântul Ştefan) 2018, Crama Oprişor (vin roşu sec din regiunea Golul Drîncei, jud. Mehedinţi)

Un cupaj clasic, din Merlot şi Cabernet Sauvignon, cu o discretă maturare în lemn, îmbuteliat fără filtrare. Dacă sunteţi în căutarea unui vin tânăr, uşor de băut, situat “pe partea fructată a vieţii”, cred că exemplarul de faţă ar putea fi alegerea perfectă. Culoarea vinului este vişiniu închis, iar nasul este zglobiu, cu multe fructe roşii de pădure şi senzaţii puţin condimentate. Are o frumoasă textură bazată pe taninuri fine, o aciditate vie şi o generoasă concentraţie alcoolică. Gustul vine cu magiun de prune, vişinată şi coacăze negre. Postgustul este lung şi proaspăt, lăsând impresii de piper negru şi vanilie, dublate de o elegantă astringenţă.

Vinuri internaţionale (un alb şi un roşu):

Montagne de Cra 2020, Domaine de la Rochette (vin alb sec din regiunea Mâcon, Burgundia/Franţa)

Un Chardonnay “de la mama lui”, adică din Bourgogne, vinificat cu un aport minimal al lemnului şi maturat pe drojdii fine. Un vin care exprimă la perfecţie terroirul zonei, cu o mineralitate salină, o bună aciditate şi un caracter citric şi floral. Are o textură compactă, onctuoasă, cu alcool frumos integrat. Gustul aduce caise, pere şi lime, la care se adaugă impresii calcaroase, puţin afumate. Postgustul este lung şi intens, lăsând senzaţii de unt, fagure de miere şi fructe galbene confiate.

Geometria Agiorgitiko 2021, Lafazanis Winery (vin roşu sec din regiunea Nemea, Peloponez/Grecia)

Agiorgitiko – cel mai răspândit soi roşu în Grecia, este originar din Nemea (Peloponez), adică tocmai regiunea unde se află amplasată crama Lafazanis. Geometria este un vin extrem de tânăr, maturat fără aportul lemnului şi deja gata de băut. Culoarea este vişiniu închis, cu bordură violet, iar nasul, elegant, vine cu fructe roşii proaspete, piper şi scorţişoară. Corpul suplu, cu taninuri fine, are o aciditate moderată şi alcool bine integrat. Gustul aduce în prim plan prune pârguite şi cireşe negre, iar în plan secund senzaţii de ardei verde. Postgustul, lung şi intens, lasă impresii de fructe negre, condimente şi tonuri minerale.

PS: Dacă nu vă e teamă să experimentaţi (desigur, cu plasa de siguranţă oferită de Drink Insider), vă recomandămun abonament lunar recurentpentru 2, 4 sau 6 sticle, pe Wineful.ro. Încercaţi abonamentul, fiindcă nu aveţi nimic de pierdut: vă puteţi dezabona oricând, fără nicio obligaţie, dacă vă razgândiţi.

Articol susținut de Wineful.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro