Sari direct la conținut

Rectificarea bugetara negativa va fi de pana in 3 miliarde de lei. Deficitul va creste de la 2,3% la 2,5% din PIB

HotNews.ro

Rectificarea bugetara operata de Guvern va fi de pana in 3 miliarde de lei si va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale.

Surse guvernamentale au precizat ca sunt vizate in principal fondurile necheltuite asupra carora autoritatile trebuie sa faca in aceasta saptamana o statistica.

Sursele citate au precizat ca rectificarea bugetara pregatita de Guvern se situeaza in marja inferioara a 3 miliarde de lei, dar peste 2,5 miliarde de lei.

In aceasta saptamana autoritatile centrale trebuie sa realizeze o statistica a fondurilor care nu au fost cheltuite, urmand ca rectificarea sa vizeze in primul rand aceasta zona, au mai precizat sursele citate.

Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.

Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.

Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.

In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.

Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce rata anuala a inflatiei a coborat in luna septembrie la 1,88%, foarte aproape de minimul istoric inregistrat in primavara anului trecut, cand s-a plasat la 1,8%.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a doua rectificare bugetara din acest an, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, va fi una negativa, precizand ca veniturile sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei decat se estimase.

Surse oficiale au declarat ca, dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

In urma cu o luna, premierul arata ca va exista o rectificare de buget in luna octombrie, insa de tipul „luam bani de la unii si dam la altii”, Guvernul neavand niciun „rezervor secret” de fonduri.

Prima rectificare bugetara din acest an a fost avizata de Guvern in luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, in urcare la 626,2 miliarde lei, si un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte.

Atunci, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite in scadere cu peste 2,2 miliarde lei, prin cresterea veniturilor la nivelul autoritatilor locale, dar scaderi de incasari la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul institutiilor finantate din venituri proprii. Concomitent, cheltuielile totale ale bugetului consolidat au fost calculate atunci in scadere cu 978 milioane lei.

Deficitul bugetului general consolidat a crescut usor in luna septembrie si a ajuns dupa primele noua luni la 8,1 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, nivel ce se mentine in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Deficitul bugetar a urcat in august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentand 1,27% din PIB.

In primele noua luni, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 147,3 miliarde lei, reprezentand 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile din impozitul pe profit s-au redus cu 1,3% fata de perioada similara a anului 2012, ca urmare a reducerii incasarilor de la bancile comerciale, in timp ce sumele virate de firme au crescut cu 2,1%.

Incasarile din impozitul pe venit au urcat cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au avansat cu 4,1%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,2%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 5,5% mai mari.

In acelasi timp, veniturile din accize au fost mai mari cu 2,8% datorita majorarii accizei la motorina, bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata acestor taxe.

Cresteri semnificative au fost inregistrate la incasarile din dividende (+217,7 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+1816,4 milioane de lei, in principal ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatelor de emisie (+ 293,7 milioane de lei.).

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au urcat cu 4,7%, sustinute de majorarea veniturilor salariale dupa reintregirea salariilor personalului bugetar si a cresterii salariului minim de la 1 februarie, respectiv 1 iulie.

Veniturile din contributiile de asigurari au fost afectate de obligatia de restituire a contributiilor de asigurari sociale de sanatate catre pensionari, dar si de cresterea in acest an cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+8,9 %) si la venituri nefiscale (+7,7%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta, fiind cu 10,7% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, reprezentand 24,8% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,8% in primele noua luni fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,4 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 14,7%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea, cu 12,1%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate pentru plata arieratelor de catre administra locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,4 miliarde lei (3,1% din PIB).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro