Sari direct la conținut

Refacerea Aliantei D.A. (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

Refacerea Aliantei D.A. este o dorinta a alegatorilor de dreapta si o recomandare a multor comentatori politici”. Dar nu si un proiect serios al politicienilor din PNL si PDL. Cel putin nu pana acum.

Ieri insa, liberalul Crin Antonescu regreta intr-un interviu acordat Mediafax ca Alianta D.A. nu a rezistat afirmandu-si preferinta personala pentru un parteneriat cu PDL dupa alegeri. Este doar o declaratie intr-un ocean de acuzatii si imprecatii. Dar una de pace ce poate anunta o schimbare in relatiile tensionate dintre cele doua partide foste prietene. Cu atat mai mult cu cat recent, inclusiv Theodor Stolojan, premierul nominalizat de PDL, spunea ca refacerea Aliantei D.A. este pentru el o prioritate dupa alegeri.

Desi ar parea stiintifico-fantastica dupa un conflict de trei ani care a antrenat toate institutiile statului si intreaga societate romaneasca, o noua intelegere intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu este posibila. O vor in primul rand alegatorii liberal-democrati care, intr-un sondaj CSOP realizat pentru PDL, se declarau in proportie de 92% favorabili unei aliante PDL-PNL.

Mai multi decat alegatorii liberali, dintre care jumatate n-ar fi dezamagiti nici de oficializarea concubinajului dintre PNL si PSD. 50% dintre liberali raman insa cu nostalgia Aliantei D.A. Intr-un alt sondaj de opinie, al INSOMAR, colaborarea dintre PDL si PNL era dorita de 34% dintre alegatori, un scor net superior oricarei alte combinatii. Concluzia clara a tuturor acestor cercetari sociologice ar fi ca electoratul PDL si simpatizant al presedintelui Traian Basescu este alergic si la gandul unei colaborari cu PSD. Chiar si cei mai inversunati critici ai comportamentului liberalilor dintre votantii PDL vor prefera oricand o alianta cu PNL, uneia cu PSD.

PDL si Traian Basescu sunt primii interesati de reinventarea Aliantei „Dreptate si Adevar“, defuncta politic, dar valabila juridic. Niciuna dintre parti nu a dorit sa rupa protocolul, la tribunal. Seful statului nu-si poate permite sa ignore simpatiile si antipatiile electoratului sau. Numirea unui guvern PSD-PDL, oricare i-ar fi argumentele, l-ar costa electoral la alegerile prezidentiale din 2009. Pentru votantii sai, PSD cu Ion Iliescu si Adrian Nastase in pozitii de conducere, este inamicul irevocabil.

Indemnul prezidential la responsabilitate in chestiunea majorarii salariilor profesorilor, dupa ce initial se declarase dispus sa promulge legea, poate fi un semn ca Traian Basescu doreste o apropiere de liberali. Un politician versat ca el ar fi putut sa profite de calea deschisa de pomenile electorale ale guvernului Tariceanu si sa atraga de partea sa tagma profesorilor. Cu toate acestea, Traian Basescu a preferat sa-si asume pozitia guvernului si sa riste pierderea voturilor unei importante categorii profesionale. La randul sau, guvernul a contestat legea salariilor profesorilor la Curtea Constitutionala, salvandu-l astfel pe seful statului dintr-o situatie fara iesire.

Refacerea Aliantei D.A. ar insemna repetarea prezidentialelor din 2004, cand un candidat al dreptei infrunta un candidat al stangii. Sa recunoastem, un scenariu foarte avantajos pentru Traian Basescu.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro