Referendumul din 24 noiembrie din București: Câte buletine de vot vor primi alegătorii, când se închid secțiile și care este condiția pentru a fi validat
Duminică, 24 noiembrie, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii vor avea și un referendum local inițiat de primarul general Nicușor Dan. Alegătorii au de răspuns la trei întrebări despre organizarea administrativă a orașului.
Cele 3 întrebări care se vor găsi pe buletinele de vot la referendumul din 24 noiembrie din București:
- Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Cine poate vota la referendumul din București
Pot vota alegătorii care sunt cetățeni români, cu domiciliul sau reședința în București, indiferent de momentul la care au obținut eședința sau așa numita viză de flotant. Pot vota inclusiv cei care și-au luat viza de flotant acum două-trei zile sau azi, a explicat primarul general.
Alegătorii din București vor vota la secțiile de vot la care sunt arondați, cu câteva excepții. Adică, membrii birourilor electorale și toate persoanele care sunt implicate în procesul electoral vor putea vota pe lista suplimentară de la locația în care își desfășoară activitatea. Alegătorii cu mobilitate redusă vor putea vota la secția de votare care este cea mai apropiată de locul în care ei se află și vor fi trecuți pe lista suplimentară, a mai explicat Nicușor Dan.
Cum se va desfășura procesul de vot la referendum 2024 în București
Alegătorii vor vota în aceleași secții cu secțiile pentru alegerile prezidențiale 2024, în același interval de timp, începând cu 7.00 dimineața până la ora 21.00, cu aceeași ștampilă, dar evident, pe buletine de vot separate.
„Dacă la ora 21 există coadă la secția de votare, toți oamenii vor putea să voteze, dar nu mai târziu de ora 23.59”, a explicat primarul general, Nicușor Dan, joi, într-o conferință de presă.
Alegătorii vor primi un buletin de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 și 3 buletine de vot pentru cele 3 întrebări de la referendum.
„Alegătorii pot să aleagă să voteze la alegerile prezidențiale și la referendum sau doar la alegerile prezidențiale sau doar la referendum.
Vor fi două liste electorale diferite – una pentru prezidențiale și una pentru referendum. Nu se poate opta pentru a lua doar unul sau două dintre buletinele de vot de la referendum, trebuie luate toate trei”, a explicat primarul general al Capitalei.
Pe buletinele de vot există două chenare – unul dintre ele cu răspunsul „DA”, cel de al doilea cu „NU”. Pentru ca votul să fie valabil, trebuie aplicată ștampila fie pe răspunsul „Da”, fie pe „NU”.
În secțiile de votare vor exista 4 urne – una pentru prezidențiale și 3 pentru referendum. „În cazul în care alegătorul greșește și pune buletinul în altă urnă, el va fi totuși considerat valabil”, a explicat Nicușor Dan.
În ce condiții este validat referendumul 2024 din București
Procesele-verbale vor fi numărate separat pentru fiecare din cele trei întrebări și vor fi transmise la birourile electorale ale sectoarelor. Acolo vor fi centralizate voturile și trimise la Biroul Electoral Central, care va stabili dacă referendumul local a fost sau nu valid.
Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să există o prezență la vot de 30% din persoanele cu drept de vot din București, adică 540.000 de oameni care să se prezinte, iar buletinele valabil exprimate să fie cel puțin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, a explicat Nicușor Dan.
Buletinele de vot au fost deja tipărite de Monitorul Oficial, au fost transportate la locațiile aferente birourilor locale de sector și în momentul de față ele sunt împărțite în saci pentru a fi distribuite secțiilor de votare, iar această distribuire se va face sâmbătă.
Cât costă organizarea referendumului în București
Conform lui Nicușor Dan, organizarea referendumului în Capitală costă aproximativ 10-11 milioane lei.
„Primăria Capitalei a asigurat urnele de vot pentru 4 din cele 6 sectoare și va deconta urnele de vot pentru celelalte două sectoare. Urnele de vot au fost deja livrate către BES-uri. Primăriile de sector ne-au solicitat diferite rechizite, le-am furnizat ieri la amiază, tot ce au solicitat.
Toate condițiile tehnice ca referendumul să aibă loc sunt îndeplinite. În ședința de marți CGMB a votat o majorare cu 50% a indemnizațiilor persoanelor implicate în procesul electoral, pe lângă ce primesc de la stat, ma refer la oamenii din birourile secțiilor de votare și persoanlul tehnic din toate etapele acestui proces. Ei muncesc în plus și e logic să fie plătiți pentru asta”, a explicat Nicușor Dan.
De ce spune Nicușor Dan că este important referendumul?
„Îi îndemn pe bucureșteni să vină să voteze „DA” la cele trei întrebări, pentru că modul în care se va desfășura acest al doilea mandat depinde de votul pe care bucureștenii îl dau la acest referendum. Vorbim în primul rând de împărțirea banilor din taxele și impozitele bucureștenilor, între Primăria Generală și primăriile de sector.
Pe de o parte, este vorba despre o distribuție inechitabilă între sectoare, pe de altă parte, pe acea împărțire care funcționează de 20 de ani nu au fost niciodată dați bani pentru marile investiții, extinderea rețelei de transport public, preluarea metroului la București, unificarea sistemului de termoficare prin preluarea CET-urilor de la Ministerul Energiei, pentru construcția unui mare spital. Astfel, Bucureștiul a acumulat un deficit de dezvoltare”, a declarat Nicușor Dan.
În ceea ce privește a doua întrebare, edilul spune că dacă bucureștenii îi vor da toate competențele pe autorizare, va opri dezvoltarea haotică a orașului.