Regele Mihai 1: Un personaj care a marcat decisiv istoria Romaniei
Exista vesti pe care cand le afli ramai impietrit. Pentru mine, ca si pentru atatia altii, Regele Mihai 1 inseamna multe lucruri: povestirile din familie, minciunile din manualele oficiale, transmisiunile mesajelor de Anul Nou prin Radio Europa Libera. L-am intalnit cu cateva prilejuri, am stat indelung de vorba, prin 1988, aici, langa Washington. Erau prezenti Andrei Brezianu de la Vocea Americii si Nestor Ratesh de la Europa Libera. Am fost frapat de prospetimea si calmul judecatilor sale politice, de absenta oricarei urme de radicalism vindicativ. L-am revazut apoi, dupa 1989, aici in State si la Bucuresti. A fost prezent, pe 18 decembrie 2006, la sesiunea Parlamentului in care Traian Basescu a prezentat concluziile Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. M-am intalnit adeseori cu Principesa Margareta, inclusiv in casa Siminei Mezincescu. Au fost prezenti atunci Corneliu Coposu si Dan Grigore.
Mai 1991, Washington, DC, Omni Shoreham Hotel: Regele Mihai, Regina Ana, Nicolae Manolescu, Mihai Botez, Marian Munteanu, Mirela Roznoveanu, Dorin Tudoran, Vladimir Tismaneanu (cu multumiri pentru Mirela Roznoveanu)
Fara nicio indoiala, Regele Mihai a jucat un rol decisiv in istoria acestei tari si a Europei. Prins intr-un angrenaj infernal, a reusit sa-si mentina neclintit angajamentul democratic, sa salveze speranta celor care se intrebau daca Romania mai are vreun viitor ca stat independent. A crezut in suveranitatea nationala si in suveranitatea poporului. A fost constrans sa abdice de catre un grup de gangsteri politici sustinuti de armata si politia secreta a imperiului rosu.
Dupa 1990, noii politruci, recrutati dintre cei vechi, au proferat insulte la adresa Regelui Mihai. A fost gonit dintr-o tara care era si a lui precum un infractor. Din pacate, dupa ani, s-au rostit vorbe grele si de catre un presedinte care si-a asumat concluziile Raportului Final, inclusiv elogiul adus Regelui. Toate acestea nu au afectat, nu aveau cum sa afecteze imaginea unui om politic demn, onest si vertical. Treptat, in anii din urma, prezenta Regelui a devenit tot mai crepusculara. Varsta, politica de cabinet a anturajului, si-au spus cuvantul. Ideea monarhica este azi una mai degraba nostalgica. Ceea ce nu inseamna ca este irelevanta. Va trebui ca, odata si odata, statul roman sa spuna, prin vocea sa cea mai autorizata, ca actul de la 30 decembrie a fost un viol istoric. Ce pot spune eu, acum, ca om care il cunoaste personal pe Regele Mihai si il pretuieste nespus de mult, este ca-i doresc refacere grabnica si sanatate!