Reorganizare la Ministerul Mediului: Șaormeriile, restaurantele și spălătoriile auto ar putea obține avizul de mediu direct de la Consiliile județene
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat detalii joi despre reorganizarea instituției cerută de premierul Ciolacu. Acesta a spus că în minister va rămâne o singură entitate de reglementare și că ar vrea ca avizul de mediu pentru şaormerii, restaurante și spălătorii auto să nu mai fie dat de Minister, ci de autoritățile locale.
Acesta a dat detalii în briefingul de presă de la Guvern despre reorganizarea pe care o pregătește în Ministerul Mediului.
Fechet: Va rămâne o singură entitate de reglementare
- „Este un minister foarte stufos, este un minister cu foarte multe agenții, cu foarte multe regii, iar din acest motiv nu vreau să ratez această oportunitate și acest moment, în care nu doar că putem face această reorganizare, dar suntem obligați să o facem.
- Dacă îmi permiteți să vă spun câteva dintre deciziile incipiente pe care le-am luat, vă pot spune că în Ministerul Mediului va rămâne o singură entitate de reglementare, adică avizele pe care le dau diferite instituții, că vorbim de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, că vorbim despre Apele Române, că vorbim despre Agenția Națională pentru Protecția Mediului, că vorbim despre agențiile de protecție a mediului.
- Și astăzi, de multe ori, românii sunt puși pe drumuri în mai multe locuri. Cred că cel mai ridicol exemplu este cel în care Administrația Fondului de Mediu îți cere un certificat fiscal pe care tot Administrația Fondului de Mediu ți-l emite. Din acest punct de vedere, pot să vă spun că va rămâne o singură entitate care va emite astfel de avize.”, a declarat Mircea Fechet.
Avizarea şaormeriilor, restaurantelor și spălătoriile auto să fie făcută de consiliile județene
- „De asemenea, îmi propun ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecției mediului și şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto. Cred că aceste lucruri, în măsura în care ele vor fi acceptate de către Guvernul României și sunt convins că vor fi, pot să treacă fără probleme la consiliile județene.
- Sunt acte de reglementare ușor de emis și cred că nimeni nu știe mai bine decât autoritățile locale dacă e sau dacă nu e nevoie de un nou restaurant sau de o nouă șaormerie.”, a spus acesta.
O altă măsurră va fi digitalizarea instituțiilor.
- „Pot să vă spun că vom digitaliza complet acest sistem de avizare, românii folosind ROeID, adică acel sistem unic național de logare, fie că vor fi nevoiți să intre pe site-ul AFM-ului, fie că vor trebui să ceară un acord de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului, fie că vor avea nevoie de alte astfel de acorduri, avize sau acte de această natură, o vor face într-un singur loc și o vor face electronic”, a declarat acesta.
Și din punct de vedere al controlului trebuie să rămână o singură entitate
Potrivit acestuia, și de control ar trebui să se ocupe o singură instituție.
- „Am să vă dau un exemplu de la mine din județ, de la Bacău, unde au fost niște sesizări de mortalitate piscicolă ca urmare a unor deversări, nu știm încă dacă legală sau ilegală într-un lac dintr-o arie naturală protejată.
- Și a venit Garda de Mediu și a spus că, în opinia lor, e de competența inspecției de la Apele Române, au venit cei de la Inspecția Apelor și au spus că, în opinia lor, e de competența Gărzii de Mediu. Ori din acest motiv, eu cred că instituțiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilității de la o instituție la alta.
- Bineînțeles că nu vor fi ocolite de reorganizare nici regiile din subordinea Ministerului Mediului, nici Administrația Națională Apele Române, nici Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
- Niciuna dintre aceste instituții nu va scăpa de aplicarea legii, pentru că eu cred că ministerele trebuie să fie primele care să dea un bun exemplu în ceea ce privește nu doar eficientizarea actului administrativ, transparentizarea și digitalizarea acestuia, dar până la urmă, vom discuta, fără îndoială, și de o reducere semnificativă a costurilor.”, a declarat acesta.
Întrebat câte agenții vor fi comasate, ministrul a spus că în acest an se va definitiva cadrul legislativ, dar că importantă este funcționalitatea, nu doar o reorganizare de formă.
Sursa foto: Adrianaduduleanu / Dreamstime.com