Rețeaua trolilor lui Putin de pe Twitter: O analiză făcută pe sute de mii de postări arată temele principale de propagandă rusă
Rețeaua de socializare Twitter, mai ales înainte de a fi blocată de Rusia, a fost locul unde zeci și sute de mii de postări pro-Kremlin și pro-Putin au fost răspândite de o armată de troli, arată o analiză realizată de Casa Jurnalistului și Constantin Barbu, programator și fost jurnalist HotNews.ro.
„Când a început invazia rusă în Ucraina, am început să colectăm tweet-uri pentru a putea identifica propaganda”, relatează în limba română Casa Jurnalistului, într-un șir lung de postări pe Twitter.
În analiza de date realizată au fost colectate circa 210.000 de postări pe Twitter cu hashtagul #istandwithputin și circa 120.000 de postări cu hashtagul #istandwithrussia, plus aproximativ 20.000 de imagini atașate.
„Cea mai intensă activitate a avut loc pe 2 și 3 martie, cu un vârf de peste 100.000 de tweet-uri pentru #istandwithputin și peste 50.000 de tweet-uri pentru #istandwithrussia. Totul s-a întâmplat cu doar o zi înainte ca Twitter să fie interzis în Rusia”, scria Casa Jurnalistului.
Jumătate din conturi au început să emită la începutul anului 2022, au foarte puțini urmăritori, dar au avut mare succes.
6/ Iată primele 10 tweet-uri după numărul de redistribuiri pentru #istandwithputin. Aproximativ jumătate dintre aceste conturi au început să emită la începutul anului 2022, au foarte puțini urmăritori, dar se pare că au avut mare succes. pic.twitter.com/z9YPoStOsq
— Casa Jurnalistului (@CJurnalistului) March 17, 2022
Pentru hashtagul #istandwithputin, conturile analizate recurg foarte mult la tehnica whatabout-ism, care distrage atenția de la un subiect către altceva sau minimizează gravitatea unor fapte recurgând la comparații cu alte evenimente care nu au legătură.
12/ Pentru #istandwithputin, entitățile indică cu tărie – surpriză – mult whatabout-ism. Toate războaiele NATO/SUA sunt menționate, plus o mulțime de conținut legat de India. Mai multe detalii mai jos. pic.twitter.com/vBsO6EOYSq
— Casa Jurnalistului (@CJurnalistului) March 17, 2022
14/ We identified 6 big topics in the combined tweets: Russia is good, Ukrainians are nazis, the West is bad, the West is bad to Africa, India and Russia are best friends, plus assorted general conspiracy content.
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
„Rusia este bună, Occidentul este rău” / Putin apare ca un erou în postere și meme
Șase subiecte mari au fost identificate în tweet-urile combinate: Rusia este bună, ucrainenii sunt naziști, Occidentul este rău, Occidentul este rău pentru Africa, India și Rusia sunt cei mai buni prieteni, plus conținut asortat de conspirație generală.
15/ Let’s start with „Russia is good”. These two images are, by far, the most prevalent. I’m guessing the two bear cubs are the Donetsk and Luhansk republics? pic.twitter.com/J3atPG9h2c
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
17/ Even more Z-s, but in color. pic.twitter.com/wmPfnRq9Jz
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
19/ Last but not least, a lot of Russia fighting bravely agains its enemies. pic.twitter.com/0iI1yAyWvX
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
21/ „The West is bad” is the main topic, at least media-wise. pic.twitter.com/tKG99rVIHQ
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
23/ Palestine is a significant topic, probably the most memes for any country. pic.twitter.com/eSwN8NnEBs
— constantinb (@constantinb) March 16, 2022
În rețeaua de postări, India și Africa, relațiile foarte bune cu Rusia și susținerea rusă pentru aceste zone sunt foarte frecvent evocate, inclusiv prin imagini și vizualuri.
31/ La final, există o mulțime de mesaje conspiraționiste pe care le cunoaștem și le iubim cu toții. pic.twitter.com/wT2ti7Xg52
— Casa Jurnalistului (@CJurnalistului) March 17, 2022
–