Sari direct la conținut

Retrocedarea Castelului Bran este ilegala

Deputatii au adoptat, marti, raportul subcomisiei de ancheta privind legalitatea retrocedarii Castelului Bran. Prin acest vot, parlamentul isi asuma afirmatiile din raport, potrivit caruia retrocedarea castelului este ilegala si nu a fost facuta catre proprietarii de drept.

Parlamentarii considera ca domeniul Bran trebuia mai intai transferat din proprietatea publica a statului in cea privata si abia apoi restituit.

Intr-o conferinta de presa, avocatul familiei de Habsburg, Corin Trandafir, a declarat ca va da in judecata statul roman si va contesta aceasta decizie pe care o considera „indiciul unei lupte politice”. El a explicat ca aceasta hotarare nu este valabila din punct de vedere juridic.

„Consecinta juridica a acestei decizii nu exista, deoarece titlul de proprietate ramane valabil”, a adaugat Trandafir.

In opinia sa, decizia aduce grave prejudicii Romaniei si aminteste de regimul din spatiul ex-sovietic.

Avocatul familiei Habsburg a mai precizat ca vrea sa ceara daune in valoare de 150 de milioane de euro statului roman, dupa ce deputatii au decis ca retrocedarea Castelului Bran este ilegala.

De altfel, proprietarii au transmis saptamana trecuta o scrisoare Parlamentului, prin care amenintau ca vor da in judecata statul roman daca raportul ce califica drept ilegala restituirea castelului nu va fi respins.

Castelul a fost returnat familiei de Habsburg in 2006, cand ministrul Culturii si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu timp de trei ani.

Ce consecinte are decizia deputatilor in cazul retrocedarii castelului Bran?

Din analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati, “au fost ignorate dispozitii legale si constitutionale in materia proprietatii si incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor”, se mentioneaza in raportul adoptat de deputati.

Hotararea Camerei Deputatilor referitoare la raportul acestei subcomisii de ancheta va fi trimisa la Guvern, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Curtea Constitutionala, pentru analiza si adoptarea masurilor propuse in raport.

Potrivit regulamentului Camerei, Guvernul si celelalte autoritati sesizate cu hotararea deputatilor si cu raportul comisiei de ancheta parlamentara au obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa prezinte Biroului Permanent al Camerei Deputatilor un raport asupra modului in care au fost realizate masurile aprobate de Camera Deputatilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro