Sari direct la conținut

Reuters: UE va renunța la peste 100 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer, în schimbul unei taxe speciale plătite companiei

HotNews.ro
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este in centrul acuzatiilor, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este in centrul acuzatiilor, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu grupurile farmaceutice Pfizer Inc şi BioNTech pentru a modifica termenii contractului de furnizare de vaccinuri COVID-19, în ideea reducerii numărului de doze de vaccin pe care UE trebuie să le cumpere, relatează Reuters, citând o sursă apropiată de dosar.

Acordul, care ar urma să fie anunţat vineri în mod oficial, vine după mai multe luni de negocieri şi pe fondul presiunilor exercitate de guvernele UE asupra Bruxelles-ului pentru a obţine o modificare a contractului iniţial având în vedere excedentul mondial de doze de vaccin COVID-19.

Contractul actual, semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech, acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 şi în 2023, cu opţiunea pentru alte 900 de milioane de doze, până la finele lui 2023.

Aproape jumătate din primul lot de 900 de milioane de doze de vaccin prevăzut în contractul iniţial nu au fost livrate încă, pentru că cererea de vaccinuri a scăzut semnificativ anul trecut. De asemenea, UE nu şi-a exercitat opţiunea pentru cele 900 de milioane de doze suplimentare.

UE va plăti o taxă pentru fiecare doză de vaccin anti-Covid pe care nu o mai vrea de la Pfizer

Sursa citată de Reuters susţine că modificarea negociată de părţi prevede reducerea, cu aproximativ o treime, a numărului de doze de vaccin pe care UE este obligată, în continuare, să le cumpere.

În schimb, blocul comunitar va trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză de vaccin anulată, a precizat sursa, care nu a dorit să spună cât de mare este acea taxă. Părţile ar urma să anunţe vineri acordul la care au ajuns, susţine sursa care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Discuţiile sunt în derulare şi rămân confidenţiale, a precizat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Negocierile cu BioNTech/Pfizer vin într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi revizuiască legislaţia care reglementează industria sa farmaceutică, evaluată la 148 de miliarde de dolari, în speranţa că astfel va relansa investiţiile şi va extinde accesul la medicamente ieftine, într-un moment în care bugetele pentru sănătate sunt afectate de costul tratării COVID-19.

În luna octombrie a anului trecut Parchetul European condus de Laudra Codruța Kovesi a anunțat că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro