Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual şi a semnalat că ar putea întrerupe creşterile
Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual şi a semnalat că ar putea întrerupe creşterile ulterioare, oferind oficialilor timp să evalueze consecinţele recentelor falimente ale unor bănci regionale, în timp ce aşteaptă rezolvarea blocajului politic legat de creşterea plafonului datoriei SUA şi monitorizează evoluţia inflaţiei, transmite Reuters.
În timpul conferinţei de presă de miercuri, preşedintele Jerome Powell a spus că ”o decizie privind luarea unei pauze nu a fost luată astăzi”, dar a spus că schimbarea limbajului declaraţiei privind viitoarea întărire a politicii este ”semnificativă”, citează News.ro
Decizia unanimă a Fed a ridicat rata dobânzii overnight, de referinţă, a băncii centrale a SUA la intervalul de 5,00%-5,25%, aceasta fiind a zecea creştere consecutivă a dobânzii cheie a Fed din martie 2022.
Dar declaraţia de politică a băncii centrale a renunţat la limbajul care spunea că Federal Open Market ”anticipează în continuare că o anumită consolidare suplimentară a politicii ar putea fi adecvată pentru a ajunge la o poziţie a politicii monetare care este suficient de restrictivă pentru a readuce inflaţia la 2% ,în timp.”
În locul acestui limbaj, Fed a inserat o declaraţie mai calificată, care aminteşte de limbajul folosit atunci când a oprit creşterea ratelor dobânzilor în 2006, care spune că ”pentru a determina măsura în care o consolidare suplimentară a politicii poate fi adecvată”, oficialii vor studia modul în care economia, inflaţia şi pieţele financiare se comportă în următoarele săptămâni şi luni.
Noul limbaj nu garantează că Fed va menţine dobânzile constante la următoarea sa întâlnire de politică din iunie, iar declaraţia a menţionat că ”inflaţia rămâne ridicată”, iar câştigurile de locuri de muncă sunt încă ”într-un ritm robust”.
Dar dobânda de politică monetară a Fed este acum aproximativ aceeaşi cu cea din ajunul unei crize financiare destabilizatoare de acum 16 ani şi se află la nivelul la care majoritatea oficialilor Fed au estimat în martie că ar fi de fapt ”suficient de restrictiv” pentru a reveni în timp la o inflaţie de 2%. Inflaţia este în prezent de douî ori mai mare.
Creşterea economică rămâne modestă, dar ”evoluţiile recente ar putea avea ca rezultat condiţii de creditare mai stricte pentru gospodării şi întreprinderi şi să afecteze activitatea economică, angajările şi inflaţia”, a spus Fed.
Riscurile legate de recentele falimente ale mai multor bănci din SUA şi impasul politic privind plafonul datoriilor dintre republicanii din Congres şi preşedintele democrat Joe Biden au mărit precauţia Fed cu privire la încercarea de a înăspri şi mai mult condiţiile financiare. (News.ro)