Rezidențiat 2022: crește numărul de întrebări la care candidații trebuie să răspundă corect pentru a fi admiși
Metodologia de desfășurare a concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie se schimbă pe ultima sută de metri. Ministerul Sănătății vrea să modifice metodologia pentru concursul care va avea loc pe 20 noiembrie. Principala schimbare: pentru a obține un loc la rezidențiat, un candidat trebuie să răspundă corect la 65% dintre cele 200 de întrebări, față de 60%, cum era până acum – 130 de întrebări din 200, față de 120 anterior.
Concursul de admitere în rezidențiat constă într-un test grilă cu 200 de întrebări.
„Obținerea unui loc la rezidențiat va fi condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.” – prevederea cheie dintr-un proiect de Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie sesiunea 20 noiembrie 2022.
Cum este motivată modificarea metodologiei: Are ca scop „ridicarea nivelului de selecție a candidaților”
Proiectul de Ordin a fost publicat în transparență decizională.
El ar putea fi aprobat după data de 6 noiembrie, când expiră perioada în care va sta în transparență – practic, cu câteva zile înainte de concursul de rezidențiat, programat pe 20 noiembrie.
„Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin.
Cum se va desfășura anul acesta concursul de admitere în rezidențiat
Cum se va desfășura concursul de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie sesiunea 20 noiembrie 2022 (sursa: Ministerul Sănătății):
- La data de 20 noiembrie 2022 Ministerul Sănătăţii organizează concursul de admintere în rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie.
- În conformitate cu prevederile art.3, alin (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare, Metodologia pentru desfășurarea concursului de rezidențiat se aprobă prin Ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației.
- Metodologia este similară cu cea din anul 2021 şi cuprinde inclusiv măsuri de protecție sanitară pe perioada pandemiei, precum: recomandarea purtării măștilor de protecție, circuite de acces separate pentru candidați, posibilitatea depunerii dosarelor de concurs exclusiv prin poștă, asigurarea unor săli de concurs special destinate candidaților cu temperatura mai mare de 37,3o C.
- În ziua de 12 sept.2022 și în ziua de 26 sept.2022 au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tg. Mureș și Timișoara. Această întâlnire a avut ca scop stabilirea unor probleme organizatorice, precum și finalizarea proiectului Metodologiei de concurs.
- În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
- În anul 2021, precum și în anii precedenți, acest procent a fost de 60%. Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs. Situația absolvenților promoție 2022 se prezintă astfel:
- medicină = 3.627
- medicină dentară=1.241
- farmacie=1.021
- În anul 2021, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, în vigoare la data respectivă, Ministerul Sănătății avea obligația ca pentru cele două domenii de concurs cifra de școlarizare a fost egală cu numărul de absolvenți 2021.
- Acest Ordin urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I până cel târziu la data de 10 octombrie 2022, ținând cont de faptul că potrivit Proiectului prima zi de înscriere a candidaților este 12 oct.2022.