Sari direct la conținut

Rezistența de pe Șoseaua Antiaeriană. Oamenii protestează de 3 săptămâni pe trecerea de pietoni unde un tânăr de 19 ani a murit / De ce n-a pus Primăria un semafor

HotNews.ro
Protest Antiaeriană, Foto: Hotnews
Protest Antiaeriană, Foto: Hotnews

Cetățenii din zona Șos. Antiaeriană, din Sectorul 5, protestează în fiecare seară, de 3 săptămâni încoace, pe trecerea de pietoni unde un băiat de 19 ani a murit. Aceștia încearcă să convingă Primăria Capitalei să pună un semafor, astfel încât să nu se mai întâmple încă o tragedie.

Protestul a început în mod spontan în seara de 11 octombrie, când un băiat de 19 ani a murit călcat pe trecerea de pietoni. Circa 30-40 de oameni ies în fiecare seară, de la ora 19.00 la 21.00 și trec în continuu pe trecerea de pietoni ca să atragă atenția asupra problemei.

Pe trecerile de pietoni de pe strada Antiaeriană, oamenii spun că se întâmplă accidente în mod frecvent și din 2012 au făcut demersuri la Primăria Capitalei să pună un semafor cu buton de comandă pentru pietoni, însă fără rezultat.

  • ”Vom protesta seară de seară până vom obține ceea ce ne-am propus, instalarea unui semafor cu buton de comandă. Eu am solicitat din 2017 la Primăria Capitalei și Administrația Străzilor să-l pună. Dar sunt cereri de la alți vecini, încă din 2012. Ne tot spun că fac studii de fezabilitate de 10 ani.
  • Ce studiu de fezabilitate trebuie pentru doi stâlpi și două butoane, nu se poate așa ceva. Anul trecut s-au montat pe Calea 13 Septembrie semafoare, se puteau pune și la noi. Ultimul accident a fost cu tânărul de 19 ani, care și-a pierdut viața, de acolo a început protestul.
  • Tânărul a decedat marți și la două zile după, la următoarea intersecție, a fost accidentată o fetiță de 13 ani. Nu mortal, dar e la spital”, ne-a explicat doamna Maria, care merge aproape în fiecare seară la protest.

Aceasta spune că toată lumea traversează cu teamă, iar cei care au copii sunt îngroziți de ce se poate întâmpla și merg să-i treacă strada.

  • ”Zi de zi traversăm cu teamă, sunt 4 benzi, pericolul este că se circulă cu viteză, prima bandă cedează prioritatea, a doua nu. Vrem o trecere de pietoni civilizată, ca să putem trece strada în condiții de siguranță. Au fost copii loviți de-a lungul timpului, care au ajuns cu infirmități, copii care au decedat, cadre militare. Viteza este peste sută.
  • Eu m-am aflat în mijlocul acelei străzi iarna trecută, când s-au ciocnit două mașini fiindcă primul a cedat trecerea, al doilea nu și s-au lovit că au venit cu viteză unul în spatele celuilalt pentru că eu nu m-am angajat în traversare când au văzut că nu aveau niciun gând să oprească.
  • Cu frica asta traversăm. Și cei care avem copii, ne sunăm copiii să vedem dacă au ajuns, mergem cu ei să traverseze strada, să ajungă acasă. Așa nu se mai poate”, a mai povestit femeia.

Dana, un alt locuitor al zonei, spune că Administrația Străzilor de la Primăria Capitalei a refăcut marcajele și a pus benzi rezonatoare abia după cumplitul accident de acum 3 săptămâni.

”Trecerea de pietoni este nemarcată corespunzător din punctul nostru de vedere. Abia după accidentul în care și-a pierdut viața Max, Administrația Străzilor s-a obosit să refacă marcajele. Marea majoritate a șoferilor nu respectă limita de viteză de 50 de km/oră, vin cu viteză mult mai mare și nu acordă prioritate pietonilor”, a explicat femeia.

Toată strada este plină de cruci

Si aceasta spune că au făcut cereri încă din 2018, pentru amplasarea semaforului, dar în toți acești ani li s-a răspuns că se face un studiu de fezabilitate.

  • „Din 2018, cetățenii din cartier au făcut nenumărate demersuri la Administrația Străzilor și Primăria Capitalei pentru montarea unui semafor cu buton și răspunsul a fost, din 2018 și până azi, că fac un studiu de fezabilitate, licitații, proiecte și că se va monta acest semafor. Din 2018 au mai murit oameni, în fiecare an mor oameni, cei de la Poliția Rutieră vă pot spune.
  • Problema este pe toată strada, sunt mai multe treceri de pietoni periculoase, au murit oameni, este plin de cruci, a murit și un comandant de unitate militară cu șoția și nu s-a luat nicio măsură.
  • La început am ieșit cu sutele, acum facem cu rândul, ne-am organizat în grupuri de 30-40 de persoane fiindcă avem și noi serviciu, copii la școală, treburi acasă. Dar vom protesta până se rezolvă”, ne-a spus Dana.

Aceasta spune că oamenii vor strânge bani ca să cumpere cele două semafoare.

”Vrem să strâgem bani și să cumpărăm noi aceste semafoare, tot ca formă de protest. Nu mai știm ce să facem. Doamnă, vrem un semafor, nu vrem un pod. Noi o să protestăm în fiecare seară până se rezolvă. Ceva nu este în regulă cu cei care ne conduc. Ca și la un spital , ar trebui să fie culoare de urgență, să se poată monta măcar semafoare provizorii. Niciun părinte nu mai doarme bine în patul lui de când a murit Max, fiecare se gândește ce se întâmplă cu copilul lui”, a mai spus Dana.

Potrivit datelor comunicate de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, amplasarea unui semafor pe respectiva trecere de pietoni a fost aprobată, însă nu a fost montat deoarece se face un studiu de fezabilitate. Finalizarea studiului și amplasarea semaforului ar mai dura aproximativ 3 luni.

O situație similară este și la trecerea de pietoni de pe Splaiul Unirii colț cu bd. Abatorului, unde se întâmplă frecvent accidente rutiere. Cetățenii din zonă au cerut Primăriei Capitalei, încă din 2019, să ia măsuri pentru siguranța pietonilor. Dar nimic nu s-a întâmplat, deși oamenilor li s-a răspuns în august anul trecut că se va instala un semafor. Marți, acolo a murit un om, iar altul a ajuns în stare gravă la spital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro