Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump a reușit un lucru nemaiîntâlnit în istoria Americii din 1892
Donald Trump devine al doilea președinte din istoria Americii cu două mandate neconsecutive la Casa Albă – 45-47.
Singurul politician american care a avut înainte de Trump două mandate întrerupte de președinte al Statelor Unite a fost Grover Cleveland, un democrat care a fost ales la Casa Albă în 1884 și în 1892.
Dat fiind faptul că președintele SUA era învestit oficial și atunci în funcție la câteva luni după alegerile organizate la sfârșit de an, Cleveland a fost președinte al SUA între 1885 și 1889, iar apoi din nou între 1893 și 1897.
La origini avocat din New Jersey, el a intrat în politică după ce a împlinit vârsta de 40 de ani ca un reformist anticorupție. După ce a fost primar al orașului Buffalo din statul New York și apoi guvernator al statului de pe Coasta de Est a SUA, Grover Cleveland a fost ales de Partidul Democrat drept candidat al său pentru alegerile din 1884.
Un președinte unic în istoria SUA
Groover Cleveland a devenit primul președinte democrat după Războiul Civil american care s-a încheiat în 1865, în condițiile în care la momentul respectiv Partidul Republican a fost cel care a militat pentru abolirea sclaviei prin Abraham Lincoln.
Un celibatar când a intrat la Casa Albă, la vârsta de 47 de ani, el s-a căsătorit un an mai târziu și rămâne până în ziua de azi singurul președinte al SUA care s-a însurat în timpul mandatului, după cum arată NPR.
Primul său mandat a fost marcat de mai multe momente majore, precum adoptarea Interstate Commerce Act din 1887, prima lege americană care stabilea reglementări la nivel federal pentru o industrie (căile ferate). Însă anumite decizii pe care le-a luat, precum respingerea prin veto a pensiilor private pentru veteranii Războiului Civil, i-au înfuriat pe criticii săi.
Controversele l-au făcut să piardă alegerile din 1888 în Colegiul Electoral, chiar dacă a câștigat votul popular cu 48,6% din voturi, față de 47,9%, cât a obținut rivalul său republican Benjamin Harrison.
Donald Trump va fi al 47-lea președinte al SUA, după ce a fost și al 45-lea
Partidul Democrat l-a nominalizat din nou pe Cleveland pentru președinție în 1892, când a candidat tot împotriva lui Harrison. În condițiile în care SUA erau în pragul unei crize economice, Cleveland l-a învins detașat pe președintele în exercițiu în Colegiul Electoral, chiar dacă la votul popular rezultatul a fost mai strâns.
Alegerile din 1892 rămân până în prezent singurele în care candidații celor două partide majore din SUA, republicanii și democrații, serviseră amândoi deja ca președinți.
Grover Cleveland a fost al 22-lea și al 24-lea președinte al Statelor Unite. Donald Trump va rămâne în istorie drept al 45-lea și al 47-lea președinte al SUA.
- Pe același subiect: „Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie!”. Reacțiile liderilor lumii la victoria lui Trump
Un lucru care s-a schimbat între timp este însă că președinții SUA nu mai pot candida pentru mai mult de două mandate, indiferent dacă ele sunt consecutive sau nu.
Rezultatele alegerilor din SUA puteau arăta foarte diferit până în 1951
Singurul președinte din istoria SUA care a reușit să câștige mai mult de două mandate a fost democratul Franklin Delano Roosevelt. El a câștigat nu mai puțin de patru alegeri prezidențiale și a condus SUA între 1932 și 1944, când a murit în urma unei hemoragii intercerebrale suferite la vârsta de 63 de ani.
Al 22-lea Amendament al Constituției americane, cel care interzice președinților să aibă mai mult de două mandate, a fost adoptat în urma îngrijorărilor provocate de președinția fără precedent a lui Delano Roosevelt. Temerea a fost că un președinte poate acumula prea multă putere și submina sistemul democratic.
Amendamentul a fost adăugat în mod oficial Constituției americane în 1951, după ce a fost aprobat de Congres și ratificat de numărul necesar de 36 dintre cele 48 de state constituante ale SUA la momentul respectiv.
Alaska și Hawaii au fost recunoscute ca state de sine stătătoare abia în 1959, când SUA au ajuns la numărul actual de 50 de state constituante.