Sari direct la conținut

Rezultatele inovarii claseaza Romania in grupul statelor UE cu performante medii spre modeste

HotNews.ro
Rezultatele Inovarii, Foto: ec.europa.eu
Rezultatele Inovarii, Foto: ec.europa.eu

Comisia Europeana anunta ca lanseaza un nou indicator pentru a compara politicile nationale in domeniul inovarii: Rezultatele Inovarii. Suedia, Germania si Irlanda sunt statele membre ale Uniunii Europene care valorifica cel mai bine inovarea, potrivit unui clasament publicat de Comisie. La polul opus se afla Letonia, Lituania si Bulgaria, in timp ce Romania se claseaza in grupul statelor cu performante medii spre modeste in inovare.

„Indicatorul rezultatelor inovarii” masoara gradul in care ideile din sectoare inovatoare reusesc sa intre pe piata, creand locuri de munca mai bune si sporind competitivitatea Europei. Indicatorul a fost elaborat ca raspuns la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale in domeniul inovarii, informeaza Comisia intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Romania face parte din grupul statelor membre UE cu performante medii, spre modeste, in domeniul inovarii, potrivit acestui nou indicator. In clasamentul realizat de Comisia Europeana, Romania ocupa locul 21 (din 28), ultimele pozitii fiind ocupate de Slovacia, Polonia, Croatia, Portugalia, Letonia, Lituania si Bulgaria.

Tarile aflate pe primele locuri la nivel european isi datoreaza pozitia cel putin unuia dintre urmatorii factori:

  • o economie cu un numar mare de sectoare cu grad ridicat de cunostinte
  • intreprinderi inovatoare care se dezvolta rapid
  • niveluri ridicate de brevetare
  • exporturi competitive

Indicatorul propus se bazeaza pe patru componente:

  • Inovarea tehnologica, masurata prin numarul de brevete.
  • Ocuparea fortei de munca in activitati care implica un grad ridicat de cunostinte, ca procent din totalul locurilor de munca.
  • Competitivitatea bunurilor si a serviciilor cu grad ridicat de cunostinte. Aceasta se bazeaza pe aportul produselor de tehnologie medie si inalta la totalul balantei comerciale si pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunostinte in totalul exporturilor de servicii.
  • Ocuparea fortei de munca in intreprinderile care se dezvolta rapid, din sectoare inovatoare.

Comparativ cu o serie de tari din afara sa, Elvetia si Japonia se detaseaza clar ca fiind cele mai performante, in timp ce UE se afla aproximativ la acelasi nivel cu Statele Unite in privinta rezultatelor inovarii, informeaza Comisia Europeana.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat ca „pentru a fi lider in economia mondiala, Uniunea Europeana trebuie sa transforme un numar mai mare de idei stralucite in produse si servicii de succes. Ea trebuie, de asemenea, sa elimine decalajul ingrijorator existent la nivelul inovarii. Indicatorul propus ne va ajuta sa ne evaluam activitatea in acest sens si sa identificam domeniile in care tarile trebuie sa ia masuri.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro