Sari direct la conținut

Roberta Metsola este noul președinte al Parlamentului European. Controversele din jurul conservatoarei din Malta, cea mai tânără femeie aleasă la conducerea legislativului european

HotNews.ro
Roberta Metsola, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia
Roberta Metsola, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Roberta Metsola este noul președinte al Parlamentului European. Politiciana conservatoare din Malta a fost aleasă marți în această funcție obținând, potrivit AFP, majoritatea absolută a voturilor eurodeputaților în primul tur de scrutin.

Roberta Metsola a câștigat alegerile în primul tur de scrutin, unde a primit o majoritate absolută de 458 voturi din 690 voturi exprimate, dintre trei candidați. La începutul zilei de marți, Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și-a retras candidatura.

Roberta Metsola va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualei legislaturi, până la constituirea un nou Parlament în urma alegerilor europene din 2024.

Roberta Metsola, în vârstă de 42 de ani, este eurodeputat din 2013. Ea a fost aleasă prim vicepreședinte al Paralamentului European în noiembrie 2020.

Metsola este avocat de profesie, specializată în drept european. Ea este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola și are patru băieți.

Poziția sa anti-avort provoacă nemulțumiri

Roberta Metsola este a treia femeie președinte al Parlamentului European și cea mai tânără dintre ele.

Roberta Metsola este o conservatoare, ea fiind împotriva avortului, Malta fiind de altfel singura țară din UE unde avortul este ilegal.

Potrivit Politico, Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și s-a referit adesea la această problemă ca fiind o competență națională.

Poziția sa anti-avort nu este pe placul multora dintre colegii eurodeputați care i-au cerut explicații în acest sens.

Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, a murit la începutul acestui an cu puțin timp înainte de a-și încheia mandatul. Sassoli a devenit preşedinte al legislativului european în 2019, în urma negocierilor de împărţire a funcţiilor europene după alegerile europarlamentare. Conform înţelegerii făcute atunci între grupurile politice europene, el ar fi urmat să părăsească în această lună, postul fiind dorit de popularii europeni

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro