Sari direct la conținut

Rocada Stolojan – Tariceanu

Curentul

Theodor Stolojan, fostul presedinte al PNL, devenit dupa alegeri consilier prezidential, a declarat ieri ca nu poate asista impasibil la pierderea de credibilitate a PNL, intrucat a „muncit mult impreuna cu majoritatea membrilor PNL pentru a face din acest partid o forta politica puternica si credibila in Romania”.

Declaratia fostului lider liberal este facuta pe fondul sondajului de opinie, in care 57% din romani il prefera in fruntea guvernului pe Stolojan si doar 23% pe Tariceanu. Formula Stolojan este confortabila si pentru Traian Basescu si ar putea fi o solutie de iesire din criza pentru Alianta.

Theodor Stolojan a precizat ca, in cazul in care „organizatiile judetene ajung la concluzia ca ceva trebuie schimbat in politica si structura PNL, atunci au posibilitatea si sunt indreptatite sa o faca”. „Daca organizatiile judetene ale PNL considera ca eu trebuie sa joc un rol in aceasta schimbare, atunci sunt pregatit si este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare.

” Mai mult, preluand argumentele nemultumitilor din partid, Theodor Stolojan a afirmat ca, in acest moment, PNL are o problema generata de pierderea credibilitatii care, din pacate, are un impact si asupra credibilitatii Aliantei D.A.

Stolojan, o strategie via Cotroceni

Declaratia lui Stolojan vine pe fondul divergentelor tot mai mari dintre democrati si liberali, divergente care pareau sa duca spre o ruptura.

Salvatorul Aliantei ar putea fi astfel fostul partener de campanie electorala al presedintelui Basescu, iar planul pentru stingerea conflictului sa fie conceput chiar de seful statului, care are nevoie de liniste pana la 25 octombrie, cand Comisia Europeana va prezenta raportul de tara.

Calin Popescu Tariceanu ar putea fi astfel sacrificat cu ajutorul liberalilor jigniti de oscilatiile sale. Acestuia i se reproseaza ca de la preluarea conducerii partidului a neglijat PNL si ca nu are nici un fel de plan privind viitorul liberalilor.

PSD: Tariceanu, mon amour

Discutiile de culise pe care Calin Popescu Tariceanu le are cu oameni influenti din PSD par sa contrazica acuzatiile aripii Stoica, dar aceasta noua abordare cu care, potrivit unor surse, sunt de acord mai multi fruntasi liberali este destul de riscanta.

Apropierea la varf dintre PSD si PNL a fost prefigurata chiar de Tariceanu atat prin discursul de anulare a demisiei, in care a preluat argumentele PSD impotriva anticipatelor, cat si prin formula de asumare a raspunderii guvernului, preluata direct de la Dan Voiculescu.

In plus, potrivit inainte de a se consulta cu liberalii, Calin Popescu Tariceanu i-a spus lui Marko Bela ca va renunta la demisie, dupa cum a marturisit chiar presedintele UDMR. Dar din tabloul declaratiilor din perioada crizei anticipatelor rezulta ca si liderii PSD stiau ca nu vor avea loc alegeri inainte de termen.

Doua strategii cinice

Congresul extraordinar al PNL, pregatit de mai multa vreme de Valeriu Stoica, ar putea sa-i retraga lui Tariceanu increderea pe motiv ca a subminat imaginea partidului. Pe de alta parte insa, Theodor Stolojan are la randul sau probleme restante de imagine, fiindca s-a retras din cursa prezidentiala pe motiv de boala, pentru a-i lasa calea libera lui Basescu.

Exista asadar doua strategii paralele, ambele la fel de cinice: una facuta de Tariceanu cu complicitatea PSD, prin care premierul incearca sa-si asigure sprijinul in caz de avarie, si alta facuta de Basescu pentru a iesi cu fata curata si pentru a-si duce la capat planurile: anticipate si preluarea cu adevarat a puterii de catre Alianta.

Si Stolojan divide partidul

Unul dintre apropiatii lui Tariceanu, ministrul liberal Bogdan Olteanu, a refuzat sa comenteze intentiile fostului lider liberal Theodor Stolojan de a se implica in criza pe care o traverseaza partidul ca urmare a pierderii credibilitatii. „Stolojan s-a adresat liderilor de filiale. Daca ei vor sa-i raspunda, e dreptul lor sa o faca”, a afirmat Olteanu.

In schimb, vicele PNL, senatorul de Constanta Puiu Hasotti, a precizat ca e bine sa existe dezbateri in partid, insa ramane de vazut in ce masura Stolo este o solutie politica. El a mai spus ca declansarea unui congres extraordinar al partidului este total inoportuna. „Nu putem avea un congres o data la patru luni.

Mi se pare ca un asemenea demers ar fi mai periculos decat alegerile anticipate”, a comentat Hasotti. El a adaugat ca membrii organizatiei PNL Constanta au votat ieri o rezolutie prin care isi declara sprijinul pentru mentinerea lui Tariceanu atat in functia de premier, cat si in cea de presedinte al partidului.

Tariceanu simte primejdia

Ca reactie la declaratiile lui Stolojan, perceput tot mai mult ca un rival la functiile de presedinte PNL si chiar de premier, Calin Popescu Tariceanu i-a convocat pentru aceasta dupa-amiaza pe liderii unor filiale la o intalnire de taina. Motivul: analizarea situatiei din partid, mai precis, testarea celor din filiale.

Asa cum se stie, peste 16 organizatii judetene intentioneaza sa ceara convocarea unui congres extraordinar, surse din partid sustinand ca mai multe Birouri teritoriale vor lua o decizie in acest sens la finele saptamanii.

Tariceanu vrea sa verifice la intalnirea de astazi de la Casa Dante care sunt organizatiile ce se pronunta pentru inlaturarea sa din fruntea partidului. Cu alte cuvinte, sa masoare dimensiunea nemultumirii.

Unul dintre putinii care s-au pronuntat deschis pentru revenirea lui Theodor Stolojan la conducerea PNL este Cristian Boureanu. „Stolojan este singurul lider care a reusit cu adevarat sa asigure unitatea partidului”, spune Boureanu, cel care pana nu demult se numara printre apropiatii lui Tariceanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro