Romania a cerut CE suplimentarea cu 8 milioane de euro a bugetului pentru viticultura
Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene ca bugetul alocat pentru sectorul viticol din Romania sa fie de 30 de milioane de euro din 2009, nu de 22 de milioane de euro, cum este prevazut in proiectul de reforma europeana a sectorului, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, Ovidiu Gheorghe.
“Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene suplimentarea cu opt milioane de euro a bugetului alocat Romaniei incepand cu 2009. Proiectul european de reforma in viticultura prevede pentru Romania un buget de 22 de milioane de euro, incepand cu 2009.
Acesta ar urma sa creasca progresiv, in fiecare an”, a spus presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
In ceeea ce priveste propunerea Comisiei de a fi interzisa utilizarea zaharului in vin, Ovidiu Gheorghe a precizat ca 17 state membre ale Uniunii Europene nu sunt de acord cu aceasta masura.
“Sunt putine state membre care sunt de acord cu interzicerea adaosului de zahar in vin, cum ar fi Italia, Cipru sau Grecia. Un numar de 17 state membre, printre care si Romania, au declarat ca nu sunt de acord cu acesta propunere”, a explicat Ovidiu Gheorghe.
Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, in cursul lunii iulie, ca Romania trebuie sa se integreze in sectorul comunitar al vinului, dar a subliniat ca nu trebuie interzis adaosul de zahar in vin, masura prevazuta de reforma europeana a vinului.
Reforma vinului a fost propusa ca urmare a problemelor dificile cu care se confrunta producatorii de vin, fie din cauza reducerii consumului de vin in UE, fie a importurilor de vin din tari terte. In prezent, in UE exista peste 1,5 milioane de companii producatoare de vinuri.
Posibilitatile de stocare sunt in scadere, in timp ce productia este in crestere, ceea ce duce la scaderea veniturilor producatorilor.