Sari direct la conținut

Romania a facut ce-au vrut companiile straine

HotNews.ro

Ministerul Economiei si Comertului a publicat joi, pe site-ul propriu, contractele de privatizare a marilor companii din energie: Petrom, Distrigaz nord, Distrigaz Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Muntenia.

Din documentele publicate reiese o concluzie cvasi-generala: autoritatile s-au angajat sa schimbe, sa abroge sau sa infiinteze legi special pentru aceste tranzactii. De asemenea, in contracte apar stergeri de datorii „istorice” in valoare de sute de miliarde de lei vechi.

Petrom: reduceri masive de personal, redeventa fixa si presiuni legislative

Cel mai complex dintre toate contractele de privatizare este cel prin care OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni al Petrom. Contractul prevede, la Anexa L (Strategia de Personal), diminuarea numarului de angajati de la 46.795 (cati avea compania in 2004) pana la 22.630 (in 2009). Cu alte cuvinte, compania isi va injumatati numarul de angajati in cinci ani.

Tot prin contractul de privatizare, OMV s-a asigurat ca poate vinde cateva dintre activele importante incluse in Grupul Petrom. Este vorba despre Arpechim, Doljchim, statii de distributie, zacamantul de la Suplacu).

In schimb, in contract se stipuleaza ca OMV nu poate vinde timp de cinci ani de la momentul incheierii contractului restul perimetrele de exploatare, precum si rafinariile si benzinariile care sa-i garanteze o cota de piata de minimum 20%.

In cei cinci ani, OMV nu poate instraina nici cele doua institute de cercetari din zestrea Petrom – Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice Campina si INCERP Ploiesti.

Anexa Y a contractului face lumina si in ceea ce priveste contractul de concesionare a zacamintelor, contract incheiat intre Petrom si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Conform acestei Anexe, acordul se intinde pe o perioada de 30 de ani, si stabileste redeventa fixa pe care compania o va plati statului roman pentru extractiile de petrol si gaze.

Conform Articolului 4.1.1 din Anexa Y, durata acordului se extinde „pana la data epuizarii rezervelor dovedite confirmate de ANRM pentru acest zacamant comercial”.

Una dintre „bombele” contractului apare la articolele 8.1.13, care stipuleaza faptul ca Petrom va beneficia de scutirea de taxe vamale ata la exportul de petrol, cat si la importul de „bunuri necesare pentru efectuarea operatiunilor petroliere”.

Articolul 8.1.15 al aceleiasi anexe le confera subcontractantilor Petrom un regim de ambasadori: personalul strain al acestor companii beneficiaza de scutiri de taxe vamale la importurile de „bunuri de uz gospodaresc si personal”.

O alta prevedere controversata a contractului este angajamentul statului roman de a nu modifica sase prevederi din Codul Fiscal pana in 2014. Este vorba despre prevederi cuprinse in articolele 22 si 24 ale Codului Fiscal, articole referitoare la amortizarea fiscala si la agentii economici din domeniul exploatarii resurselor naturale.

Prin acest angajament al statului, OMV s-a asigurat ca taxele si impozitele platite de Petrom nu se vor majora pana la termenul stabilit.

Electrica Dobrogea: Datorii de miliarde sterse, legi modificate pentru Enel

Electrica Dobrogea a fost privatizata in 2004, pachetul majoritar de actiuni fiind cumparat de grupul italian Enel concomitent cu cel de la Electrica Banat. Suma totala a tranzactiei, care a inclus cumpararea a 25% din actiuni si apoi majorarea capitalului social, a fost de 127,5 milioane de euro.

In schimbul perfectarii acestei tranzactii, autoritatile romane au facut o serie de concesii investitorului strategic. Iata cele mai importante dintre acestea:

  • Prin articolele 6.1.14 bis, 6.1.14 ter si 6.1.14 quarter, statul roman a renuntat la datorii si penalitati in valoare totala de 659 miliarde lei vechi
  • Prin articolele 6.1.1 si 6.1.1, autoritatile s-au angajat ca ANRE si Consiliul Concurentei sa emita autorizatii pentru incheierea contractului „fara impunerea unor obligatii, restrictii sau conditii ce nu sunt acceptabile pentru Cumparator”
  • Prin articolul 6.1.5, partea romana s-a angajat ca un ordin al Ministerului Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului ce reglementa necesitatea reautorizarii intr-un anumit termen de la data privatizarii sa fie abrogat in cazul societatilor care detin permise de mediu (adica exact cazul Enel)
  • Prin articolul 6.1.6, partea romana se angaja ca ANRE sa nu emita vreun document care ar dauna celor convenite in contractul de vanzare-cumparare al societatii Electrica Dobrogea
  • De asemenea, Guvernul s-a angajat sa determine schimbarea legislatiei in sensul dorit de Enel, astfel incat contributiile catre Fondul Special pentru Dezvoltarea Sistemului Energetic sa fie pastrate de companie, urmand a fi utilizate pentru investitii.

    Electrica Banat: Avantaj – Enel

    Istoria privatizarii Electrica Banat este similara cu cea de la Electrica Dobrogea, pachetele majoritare de actiuni ale ambelor societati fiind cumparat concomitent de grupul italian Enel.

    Guvernul a anulat datorii totale de 148 miliarde de lei vechi in momentul privatizarii societatii Electrica Banat. E vorba despre datorii, penalitati si dobanzi, toate acestea fiind prinse in contractul de privatizare (articolele 6.1.14, 6.1.14 bis, 6.1.14 ter si 6.1.14 quarter).

    Distrigaz Nord – datorii sterse

    Nici compania germana E.ON Ruhrgas nu a fost lasata de oficialii romani sa plateasca datoriile Distrigaz Nord. Conform contractului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni, Guvernul a sters datorii de aproximativ 230 de miliarde de lei vechi, datorii ale Distrigaz Nord catre Petrom, Romgaz si Transgaz.

    Mai mult, prin articolul 6.5 din contract, Guvernul se obliga sa plateasca investitorului german „dobanda pentru sumele ramase nerestituite de AVAS si Min Finantelor” – suma totala nerestituita la momentul incheierii contractului fiind de 552 miliarde de lei vechi.

    Distrigaz Sud – reduceri de personal planificate

    Daca in restul contractelor nu se specifica in mod expres reduceri de personal, contractul de privatizare a Distrigaz Sud face exceptie. In Anexa J la contractul de privatizare, Gaz de France prevede reduceri de personal pana in 2009. Este vorba despre disponibilizarea a 1.300 de angajati din totalul de 11.100, cati avea Distrigaz in 2004, la momentul incheierii contractului de privatizare.

    Desecretizarea acestor contracte a fost decisa de CSAT in sedinta de miercurea trecuta, companiile straine care au cumparat societatile fiind de acord cu aceasta decizie.

  • Contractul de privatizare al Petrom (I)
  • Contractul de privatizare al Petrom (II)
  • Anexele A,B,C – Petrom
  • Anexa E – Petrom
  • Anexele F,G,H – Petrom
  • Anexele I-O – Petrom
  • Anexa P – Petrom
  • Anexele Q-U
  • Anexele W-Z – Petrom
  • Contract de privatizare Distrigaz Nord (I)
  • Contract de privatizare Distrigaz Nord (II)
  • Contract de privatizare Distrigaz Sud (I)
  • Contract de privatizare Distrigaz Sud (II)
  • Contract de privatizare Distrigaz Sud (III)
  • Contract de privatizare Electrica Dobrogea
  • Contract de privatizare Electrica Banat
  • Contract de privatizare Electrica Moldova
  • Contract de privatizare Electrica Oltenia
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro