Sari direct la conținut

Romania a primit cererea de chemare in judecata la Curtea Europeana de Justitie intr-un proces declansat de Comisia Europeana. Vezi care este rolul Rusiei in acest proces

HotNews.ro
Conducta de transport gaze, Foto: Hotnews
Conducta de transport gaze, Foto: Hotnews

Ministrul Afacerilor Europene si ministrul economiei au prezentat miercuri in Guvern „o nota referitoare la declansarea fazei contencioase in fata CJUE in cauza 2009/2193, actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor privind accesul la conducta de gaze Isaccea-Negru Voda”. Practic, asa cum recunoaste si premierul Victor Ponta, Romania a primit cererea de chemare in judecata intr-un proces declansat in noiembrie de Comisia Europeana din cauza incalcarii unui regulament privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale. „Acolo trebuie luata o decizie deja strategica (…)Trebuie sa prezentam punctul nostru de vedere si ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns”, a spus Ponta. Vezi in text de ce a ajuns Romania la Curtea Europeana de Justitie.

  • In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a decis sesizarea Curtii Europene de Justitie pentru incalcarea de catre Romania a prevederilor unui regulament CE privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale. Pana acum, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca nu au primit cererea de chemare in judecata, dar o asteapta, aceasta trebuind mai intai transmisa Grefei Curtii de Justitie.
  • Imediat dupa ce vor primi cererea de chemare in judecata, autoritatile vor initia demersurile de stabilire a pozitei statului roman.
  • Insa potrivit informatiilor HotNews.ro, Romania nu se poate alinia normelor UE fiind constransa de doua Conventii semnate in 1986 si 1996 cu Federatia Rusa. Conventiile au fost denuntate, dar continua sa produca efecte pana in 2015, respectiv 2016. Vezi in text de ce a ajuns Romania la Curtea Europeana de Justitie.
  • Conventia semnata in 1996, alaturi de alta semnata in 1986, incalca legislatia comunitara, respectiv Regulamentului nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale (inlocuit in anul 2009 prin Regulamentul nr. 715/2009) care se aplica tuturor conductelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent daca astfel de conducte furnizeaza efectiv gaze naturale intr-un anumit stat membru sau daca transporta gaze mai departe in aval.

Astfel, pe 24 noiembrie 2011, in cadrul reuniunii Colegiului Comisarilor, s-a luat decizia sesizarii Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cauza 2009/2193- actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.

Romania a ajuns la Curtea Europeana de Justitie pentru ca cele doua conventii semnate cu multi ani in urma cu Rusia blocheaza accesul tertilor la conductele de gaze care tranziteaza Romania. Practic, nimeni in afara de Gazprom nu poate avea acces la conducta de tranzit Isaccea – Negru Voda (printre trei fire de tranzit), chiar daca nu este folosita nici jumatate din capacitate.”Practic, conducta este rezervata de Gazprom si nimeni nu se poate intepa la ea ca sa realizeze exporturi, de exemplu”, spun surse din sector.

Romania a reusit sa denunte aceste conventii la sfarsitul anului trecut. Insa, conform prevederilor respectivelor conventii, acestea continua sa produca efecte pana in anul 2015, respectiv anul 2016. Astfel, un proces la Curtea Europeana de Justitie este inevitabil. In cazul in care pierde, Romania ar putea plati amenzi uriase.

Mai departe, pentru rezolvarea situatiei, Romania trebuie sa poarte discutii atat cu Federatia Rusa, cat si cu Bulgaria, care este, de asemenea, parte in proces ca acuzat (n.red. conducta Isaccea-Negru Voda tranziteaza si Bulgaria).

Romania risca sa plateasca amenzi uriase in cazul in care ar pierde acest proces. „Printr-un memorandum in Guvernul Romaniei s-a stabilit o comisie care sa gestioneze aceasta sesizare de la Curtea Europeana de Justitie. Am finalizat raportul si asteptam punctul de vedere urmand sa-l transmitem partenerilor din Federatia Rusa, dupa care sa-i invitam la o discutie intr-un viitor foarte apropiat. Cred ca in nu mai mult de 2 luni, sper sa avem raspunsul pe marginea documentelor prezentate de comisia de lucru din Romania pe baza caruia sa adoptam discutiile cu Federatia Rusa”, a declarat, in aprilie, fostul ministru al economiei, Lucian Bode.

Ce inseamna accesul tertilor la retea? Teoretic, o companie precum Petrom va avea posibilitatea sa experte gaze prin aceasta conducta.

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conducta de interconectare cu R. Moldova prin Ungheni-Iasi.

HotNews.ro arata in vara anului trecut ca Romania se afla in plin proces de renegociere a Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro