Sari direct la conținut

Romania ar putea importa sange din UE, in caz de calamitati – proiect Ministerul Sanatatii

HotNews.ro

Romania ar putea importa sange si componente sanguine umane din statele UE, in cazul unor calamitati, catastrofe si evenimente deosebite, urmand sa fie posibil si exportul catre alte tari, cu conditia sa nu fie afectat necesarul national, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii (MS), transmite Mediafax.

Proiectul Ordinului pentru aprobarea normelor de autorizare pentru importul sau exportul de sange si componente sanguine din sau in alte tari, postat pe site-ul MS, se afla in dezbatere publica pana la 7 martie.

Potrivit proiectului, acesta nu se aplica pentru importul si/sau exportul de sange uman si/sau componente sanguine umane destinate altor domenii decat cel terapeutic.

Acelasi document prevede ca nu se accepta importul de sange si componente sanguine umane daca in statul de unde se importa exista focare sau epidemii de infectii transmisibile prin sange.

Importul de sange si componente sanguine umane se face in special in caz de calamitati, catastrofe si evenimente deosebite, in care apare o crestere marcata a necesarului de sange si /sau componente sanguine si scaderea rezervei nationale de sange, dar si atunci cand exista nevoie de anumite componente sanguine care nu se produc in Romania, se arata in proiect.

In privinta exportului, acesta se aproba cu conditia neafectarii autosuficientei nationale, inclusiv a rezervei nationale de sange, conform documentului citat.

Proiectul a fost redactat dupa ce, in cadrul actiunii de verificare a Comisiei Europene privind stadiul transpunerii de catre Romania a directivelor din domeniul transfuziei sanguine, s-a constatat ca exista reglementari comunitare pentru care nu a fost gasite corespondente in legislatia nationala.

Potrivit reglementarilor UE, in cazul sangelui si al componentelor sanguine importate din tari terte, este importanta asigurarea unui nivel echivalent de trasabilitate de catre centrele de transfuzie sanguina in etapele ce preced importul in Comunitate.

Documentul prevede, astfel, stabilirea unor proceduri precise de identificare a donatorului, a pacientului si a laboratorului prin arhivarea informatiilor si printr-un sistem de identificare si etichetare

adecvat.

Este de dorit, de asemenea, dezvoltarea unui sistem care sa permita identificarea unica si inconfundabila a donatiilor de sange si de componente sanguine in interiorul Comunitatii.

Introducerea sau scoaterea din tara de sange si componente sanguine pentru utilizare terapeutica, fara autorizatie eliberata de catre Ministerul Sanatatii constituie infractiune si se pedepseste conform legii, prevede acelasi proiect.

Directorul Centrului de Trasfuzii Bucuresti, dr. Doina Gosa, declara in iunie 2012 ca anual sunt colectati aproximativ 40.000 de litri.

Potrivit medicului, cele mai mari cantitati de sange sunt folositi pentru transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular si in oncologie. De asemenea, clinicile de chirugie cardiovasculara solicita mult sange si produse derivate.

In Centrul de Transfuzii al Capitalei doneaza, in fiecare luna, aproximativ 5.000 de persoane.

Numarul donatorilor din Romania nu depaseste 2 la suta din populatie, fata de media europeana de 10%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro