Romania Libera: Unu din patru elevi sufera de o boala cronica
Peste un sfert din prescolarii examinati in 2007 au afectiuni cronice, au descoperit medicii, cu ocazia controalelor profilactice periodice, se arata intr-un raport al Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Doctorii spun ca situatia este grava si ca de vina sunt parintii, care ar trebui sa se ocupe mai mult de sanatatea copiilor.
Printre bolile cronice de care sufera copiii examinati de medici, cele mai des intalnite au fost viciile de refractie – hipermetropia, astigmatismul si miopia –, deformari ale coloanei vertebrale urmate de obezitate neendocrina, hipotrofii staturo-ponderale (copiii cresc cu o rata sub limita normala), sechele de rahitism, afectiuni cronice ale amigdalelor si polipi nazali. Mai mult de un sfert (25,5%) din cei peste 724.000 de prescolari si elevi examinati cu ocazia controalelor medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamant sufera de afectiuni cronice endocrine si de metabolism.
Procentul este ingrijorator, spune dr. Daniela Stefanescu, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, cu atat mai mult cu cat bolile cronice descoperite la acesti copii tin de responsabilitatea parintilor lor. „Viciile de refractie, deformarile coloanei si obezitatea au drept cauza faptul ca parintii ii lasa pe cei mici sa stea prea mult timp in fata calculatorului sau a televizorului”, atrage atentia medicul, care este de parere ca o mare parte din parinti rasufla usurati cand scapa de grija copilului si, in acelasi timp, il stiu in siguranta in casa. Cei mai multi dintre prescolarii si elevii depistati cu boli cronice (28,9%) provin din mediul urban, arata raportul INSP.
Dr. Stefanescu spune ca afectiunille cronice ale amigdalelor sunt cauzate nu doar de consumul frecvent de alimente reci, ci si de poluare, iar afectiunile de crestere (hipotrofia) si rahitismul apar mai ales ca urmare a faptului ca parintii neglijeaza administrarea zilnica, la sugari de pana la un an si jumatate, a vitaminei D, asa cum recomanda medicii pediatri.