Sari direct la conținut

Romania Obiectiva: Paradoxul lui Jevons

Romania obiectiva

Ce ne mai zice şi băiatul ăsta, William Stanley Jevons, în 1865. Că progresul tehnologic care măreşte eficienţa utilizării unei resurse, paradoxal, nu scade consumul de resurse ci-l măreşte.

Adică, dacă fac maşini care consumă mult mai puţin, în loc să scad consumul de petrol îl măresc per total, după un timp. Pentru că progresul tehnologic se asociază cu ieftinirea şi deci cu creşterea cererii. În loc de 100 de maşini care consumă 50 de litri, am 10.000 care consumă 5.

Ca să se contracareze acest efect trebuie taxat consumul, să nu mă mai duc cu tancul după pâine că e ieftin petrolul. Acum nu mai e. Şi există o balanţă economică între suprataxare şi eficienţa economică. Dacă taxez prea mult las cetăţenii să moară că nu-mi permit un drum cu ambulanţa, dacă taxez prea puţin o să consum ca la balamuc si o sa se termine si va trebui sa fac import. Daca mai am de unde s-o fac. Pentru că, am mai spus, deja a început declinul producţiei de petrol.

Faptul că două state care fac peste o treime din populaţia globală, China şi India, au intrat în această spirală a modernizării face ca lucrurile să prindă viteză şi cererea să fie tot mai mare, preţul să crească şi tot aşa, creşterea eficienţei conduce până la sfârşit în acelaşi loc.

Şi am luat ca exemplu petrolul dar chestia funcţionează pentru orice resursă. Inclusiv cu forţa de muncă. Deşi productivitatea creşte, creşte şi cererea de cetăţeni ca să facă munca aia pentru că s-au ieftinit produsele obţinute cu o productivitate crescută. Şi aici trebuie menţinut echilibrul. De aici numărul mare de emigranţi în ţările dezvoltate, cu cât economia e mai eficientă cu atât e nevoie de mai multă forţă de muncă.

La fel şi cu pământul, ăla arabil, şi el o resursă finită, cu cât produc mai eficient, se ieftinesc produsele, cererea e mai mare pentru că populaţia vrea să mănânce mai bine şi e şi în creştere, peste toate apare o cerere enormă şi de rapiţă din care să se facă benzină, Brazilia şi SUA sunt aici în frunte.

Şi am nevoie de mai mult teren arabil, pe care să-l lucrez şi mai eficient, cu mijloace care consumă petrol ca să existe produse ieftine pe care să le consume un număr tot mai mare de oameni de care am nevoie ca să cultive pământul cu mijloace şi mai eficiente de consum al petrolului. Petrolul şi terenul sunt finite.

Să vă văd pe unde scoateţi cămaşa. Şi nu înseamnă că progresul tehnologic e rău. Tot circul ăsta e condus de bani, care finanţează progresul tehnologic, ca să crească productivitatea, să ieftinească produsele, ca să acapareze piaţă şi să producă mai mulţi bani, care să finanţeze progresul ca să…

V-a plăcut?

Comentati pe blogul lui Dan Selaru

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro