Romania va fi bantuita de cicloane
Peste 50 de ani, incalzirea globala va avea efecte devastatoare
Nivelul marii va creste, inundind o parte din plajele actuale. Zone intinse de uscat vor deveni desert
Daca nu sint luate masuri imediate impotriva subtierii stratului de ozon, pamintul se va incalzi cu doua grade Celsius intre anii 2026 si 2060. In zona arctica, incalzirea va duce la topirea ghetarilor, la disparitia unor specii si a vegetatiei de tundra, cit si la schimbari fundamentale in modul de viata al eschimosilor. Nici Romania nu va scapa de aceste modificari brutale.
Studiul “Schimbarea climei din zona arctica va duce la incalzirea globala cu doua grade Celsius” a fost publicat de World Wide Fund for Nature (WWF) la sfirsitul lunii trecute si a fost coordonat de catre doctorul Mark New, de la Universitatea Oxford. Lucrarea arata ca, daca restul planetei se incalzeste cu o medie de doua grade Celsius, temperatura zonei arctice va creste cu 6 grade.
Conform dr. New, “cantitatea de zapada si gheata din zona arctica se va reduce semnificativ ca rezultat imediat al incalzirii climei globale cauzate de efectul de sera. Asta va duce la o incalzire globala rapida, deoarece radiatiile solare vor fi absorbite de ocean si de pamint”. Spre deosebire de pamint si de ocean, gheata si zapada sint o bariera mai puternica impotriva radiatiilor solare.
Diminuarea grosimii stratului de gheata si de zapada va avea drept consecinta bombardarea pamintului si a oceanului cu radiatii ultraviolete.
Eschimosii nu vor mai avea ce vina. Studiul atrage atentia ca ecosistemul zonei arctice si a zonelor din jurul ei trebuie considerat o prioritate cind vine vorba despre impactul schimbarilor climatice. “Incalzirea globala se dezlantuie ca un dezastru asupra modului de viata al eschimosilor.
Noi vom fi in imposibilitatea de a mai vina si de a mai gasi hrana ca pina acum”, afirma Sheila Watt-Cloutier, presedinta aleasa a Adunarii Eschimosilor, care a contribuit de asemenea la studiul WWF. In prezent, stratul de gheata se topeste in medie cu 9,6a, se arata in studiu.
Specialistii WWF estimeaza ca, daca topirea continua in acelasi ritm, gheata va disparea definitiv pina la sfirsitul secolului. Principala consecinta a acestui proces va fi disparitia ursilor polari si a focilor.
Mai avem 10 ani pentru a preveni dezastrul.
Un alt studiu, realizat de catre International Climate Change Taskforce, “Meeting the climate change”, arata ca liderii politici au mai putin de 10 ani pentru a lua masuri drastice pentru prevenirea dezastrelor globale cauzate de schimbarile climei.
Recomandarile acestui demers vor fi inaintate catre reuniunea G8, ce grupeaza cele mai industrializate state, si catre presedintia Uniunii Europene.
Guvernul britanic a salutat acest studiu, spre deosebire de administratia Bush, care s-a aratat extrem de nemultumita si dezamagita de concluziile lucrarii.
Cine este WWF
World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natura) este o fundatie independenta cu sediul in Elvetia. Scopul WWF este acela de a stopa degradarea mediului inconjurator. Fundatia a fost infiintata in1961 si in prezent este activa in peste 100 de tari.
In Romania, insectele vor declansa epidemii ucigatoare
“Nici noi nu vom fi izolati de ce se intimpla pe restul pamintului. Efectele incalzirii globale vor aparea si in Romania”, a afirmat dr. Ionut Purica, consilierul ministrului mediului. “Pot sa apara mai multe zone desertificate si pot sa apara efecte de tip geofizic, cit si schimbari in structura microbiologica a organismelor”, a mai spus Purica.
Aceasta inseamna, potrivit specialistului roman, ca anumite specii – in special insectele purtatoare de boli – vor ajunge sa se raspindeasca pe arii extinse si la mare altitudine, favorizind declansarea epidemiilor. De asemenea, a adaugat dr. Purica, o alta consecinta va fi aparitia de cicloane pe teritoriul Romaniei si cresterea nivelului marii, ceea ce va duce la inundarea unor plaje.
Cicloanele sint fenomene generate de zone de aer care se misca dupa traiectorii circulare. Intilnite in prezent mai ales in zonele tropicale, cicloanele au adesea urmari catastrofale.