România vrea să participe la negocierile de pace și la reconstrucția Ucrainei, afirmă Hurezeanu: „Am cedat una din bateriile Patriot” / Ce a spus despre declarațiile vicepreședintelui SUA privind alegerile

România are toate argumentele pentru a lua parte la discuțiile despre încheierea războiului din Ucraina, spune ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Caleaeuropeana.ro, fără a confirma participarea oficialilor români la summitul care va avea loc luni la Paris.
În interviul pentru Caleaeuropeana.ro, ministrul Emil Hurezeanu a explicat că reuniunea pe care urmează să o găzduiască președintele Emmanuel Macron în Franța ar putea avea rolul de a pregăti un summit al Consiliului European cât mai curând posibil.
„Vrem să participăm alături de aliații noștri din NATO și din Uniunea Europeană la tratativele de pace și vrem să fim parte și la reconstrucția Ucrainei, pentru că rolul nostru în acest război de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante”, a spus Hurezeanu.
România și-a arătat pe tot timpul războiului sprijinul pentru Ucraina, motiv ce trebuie să îi dea un loc la masa discuțiilor, spune ministrul.
„Nu avem doar frontiera cea mai lungă cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiați, transferăm în fiecare sezon al recoltelor între 50 și 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenăm piloți de F-16 ucrainieni. Am cedat Ucrainei una din bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă. Suntem una din țările care respectă pactele, tratativele. Suntem una din țările europene aflate într-o comunitate de destin cu Statele Unite încă de la Revoluția Română”, a declarat Emil Hurezeanu.
SUA și Rusia urmează să înceapă negocierile în Arabia Saudită, însă nici Ucraina și nici reprezentanții Europei nu au fost invitați. În acest context, câțiva dintre liderii continentului se reunesc luni la Paris.
Cum a comentat Emil Hurezeanu declarațiile vicepreședintelui SUA
Șeful diplomației române s-a arătat de părere că afirmațiile lui JD Vance despre anularea alegerilor din România reflectă preocupările SUA în ceea ce privește procesele electorale și nu reprezintă un sprijin pentru curentele anti-occidentale din țara noastră.
„Din discursul vicepreședintelui Vance, critic și foarte direct îndreptat spre situația din România, nu a reieșit că administrația nouă a Statelor Unite, nici măcar vicepreședintele însuși, sprijină curentele anti-occidentale din România”, a spus Emil Hurezeanu.
Ministrul susține că „există o sensibilitate americană la probleme legate de alegeri” și a amintit de acuzațiile lansate de administrația Trump și susținătorii săi la adresa administrației Biden în contextul alegerilor desfășurate în SUA în 2020, dar și de faptul că „partizanii administrației Trump în mod radical au intrat în Capitoliu la câteva zile după ce s-au anunțat rezultatele alegerilor”.
„Cred că aici a fost o vulnerabilitate a propriei experiențe, apropo, a propriei atitudini legate de alegeri”, a mai declarat Emil Hurezeanu.
Vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american i-a criticat pe liderii europeni și a spus despre România că „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale pe 6 decembrie, ca urmare a rapoartelor prezentate de serviciile de informații în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și desecretizate ulterior de către fostul președinte Klaus Iohannis.
Procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, a afirmat CCR în motivarea deciziei luate cu unanimitate de voturi, în care vorbește inclusiv despre nevoia de a exclude ingerințele unor entități statale sau non-statale. În18 decembrie, Klaus Iohannis a spus explicit că actorul statal implicat în alegerile prezidențiale din România a fost Rusia.