Sari direct la conținut

Românii au pierdut peste 250 de milioane de euro pentru că nu au returnat ambalajele cu garanție. La cine rămân banii

HotNews.ro
Sistemul Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sistemul Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București, Foto: Inquam Photos / George Călin

Deși rata de returnare a ambalajelor cu garanție a crescut în ultimele luni, media anuală arată că peste jumătate din ambalaje ajung la groapa de gunoi sau în natură. Din cauza asta, cei care au cumpărat produse cu garanție au pierdut peste 250 de milioane de euro, potrivit unei analize făcute de Euronews

Cum a fost făcut calculul? Când un producător pune pe piață un produs cu ambalaj din Sistemul Garanție-Returnare (SGR), plătește companiei Returo garanția de 50 de bani. Acești bani sunt recuperați atunci când vând produsele către comercianți.

Dacă oamenii returnează ambalajele cu garanție, primesc înapoi cei 50 de bani, garanția pe care compania Returo o înapoiază comerciantului. Dacă oamenii nu returnează ambalajele SGR, Returo păstrează garanția de 50 de bani. 

În 2024, s-au vândut aproximativ 4,8 miliarde de ambalaje cu garanție, din plastic, aluminiu sau sticlă. Când vine vorba de rata de returnare, procentul este 50% în cazul ambalajelor din plastic, 48% pentru recipientele din metal și 47% pentru cele din sticlă. Cum garanția este de 50 de bani, înseamnă că aproape 1,3 miliarde de lei, echivalentul a 250 de milioane de euro, nu au fost recuperați de clienți. Banii rămân la compania Returo. 

Numărul celor care returnează, în creștere

În septembrie au fost puse pe piață 558 milioane de ambalaje, iar rata de colectare a fost de 81%, mai mare decât în luna august, variația fiind între 80% la plastic și 84% rată de returnare la metal. 

Chiar dacă rata de returnare a crescut în septembrie, media de returnare a acestui an a rămas sub 50%, conform Euronews.

În țară sunt aproximativ 4.000 de automate de returnare. Returo a deschis șapte centre regionale de numărare și sortare situate în județele Prahova (Ariceștii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov, Cluj (Bonțida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata).

INTERVIURILE HotNews.ro