Romanii din Castellon intre somaj, munca la negru si intoarcerea in Romania
Peste 6.000 de romani din regiunea valenciana sunt in somaj, 3.000 dintre ei au ramas fara loc de munca in ultimele 10 luni, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romanilor din Castellon, Valencia si Alicante. In preajma sarbatorilor de Pasti, multi dintre ei se gandesc ce cale sa apuce: raman in somaj tehnic in Spania si incearca sa munceasca la negru pana la terminarea somajului, sau se intorc in Romania, unde, deocamdata, nu au idee ce ar putea sa faca.
„Ne descurcam totusi, chiar daca avem rate la apartament si la masina”
Gabriel Constantin traieste de 7 ani in Castellon. A venit dupa terminarea liceului la fratele lui mai mare care lucra la o firma de constructii. Si-a cunoscut nevasta in Spania, o romanca din apropierea satului natal. Au un baietel care duminica viitoare implineste 3 ani si pentru care continua sa creada in visul spaniol. Intoarcerea in Romania nu este o solutie pentru el si familia lui.
Gabi a fost disponibilizat in urma cu 3 luni de la compania de constructii pentru care a lucrat in ultimii doi ani de zile. „A venit patronul si ne-a spus ca, din cauza crizei financiare, 1.000 de angajati vor fi disponibilizati. Multi dintre noi am fost dati afara fie pentru ca eram ultimii veniti in companie, fie pentru ca divizia noastra mergea pe pierdere”, spune Gabi.
„Ne descurcam totusi chiar daca avem rate la apartament si la masina, munceste si sotia si gradinita lui Alejandro costa destul. Nu ma plang, sotia face si ea ore suplimentare pe langa slujba de la restaurant, iar cu ajutorul de somaj si ce mai gasesc eu de munca cu ziua, reusim sa ne platim ce avem de platit”, spune Gabi. Nu crede ca o sa se mai intoarca in Romania: „Va dati seama ca suntem de atatia ani aici, ne-am luat casa, baiatul nostru s-a nascut aici, vorbeste spaniola mai bine ca romana, desi noi vorbim romaneste in casa, ne-ar fi foarte greu sa o luam de la capat in Romania”, marturiseste Gabi.
„Nu prea stiu ce as putea sa fac in Romania”
Cumnatul lui Gabi, Razvan Dragne, care lucreaza la o fabrica de faianta, a fost anuntat saptamana trecuta ca va lucra cu program redus pe o perioada de doua saptamani: „A venit seful si ne-a spus ca nu sunt comenzi, si nu o sa avem prea mult de lucru in saptamanile viitoare si o sa lucram cateva ore dimineata in perioada urmatoare”, povesteste Razvan. „Ma gandesc ce as putea sa fac daca o sa ma dea afara, este o optiune si intoarcerea in Romania, dar nu prea stiu ce as putea sa fac acolo, poate sa-mi deschid un pub in Targoviste, trebuie sa ma interesez ce este pe piata si daca ar merge.”
„Cine accepta, bine, cine nu e liber sa plece”
Marian Dulama este in Spania din 2005. A venit impreuna cu sotia, si-au luat un apartament cu doua camere in Castellon si lucreaza la o cariera de piatra din comunitatea valenciana. „A venit patronul acum cateva saptamani si ne-a spus ca volumul de munca se va dubla, dar salariul va ramane la fel. Si ne-a mai spus ca cine accepta, bine, cine nu e liber sa plece, sunt foarte multi someri la poarta fabricii”, spune Marian. „Nu poti sa spui nimic cand ai de platit rate la banca si vezi cata lume nu isi mai gaseste de munca din cauza crizei”, a continuat Marian.
Comunitatea romaneasca din Spania inregistreaza cea mai mare crestere, din 2005 incoace
Romanii reprezinta cea mai numeroasa categorie de straini care locuiesc legal in Spania, numarul lor fiind in prezent de 718.844 de persoane, potrivit datelor Ministerului Muncii de la Madrid. Potrivit studiului realizat de Ramon Tamames, directorul Universitatii Autonome din Madrid, si prezentat anul trecut in campania „Hola soy rumano”, la 1 ianuarie 2008, numarul romanilor inregistrati la primariile oraselor spaniole era de 704.227.
Numarul imigrantilor din Spania a crescut la sfarsitul lui 2008 cu 198.678 de persoane, fata de trimestrul precedent. Comparativ cu anul 2007, s-a inregistrat o crestere de 494.485 persoane.