Sari direct la conținut

România, pe primul loc în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile. Ce poți face tu pentru sănătatea ta și a familiei tale în 2024

Smile Media
Pachete de prevenție pentru tine și familia ta, Foto: MedLife
Pachete de prevenție pentru tine și familia ta, Foto: MedLife

Începutul de an vine pentru mulți dintre noi cu bilanțuri și rezoluții. Înainte de toate, însă, primele planuri ar trebui să vizeze sănătatea și starea de bine în noul an, iar primul pas este să îți faci un set de analize și investigații medicale – cele de bază, dar și personalizate, în funcție de nevoile specifice ale tale și ale familiei tale.

O simplă ecografie abdominală, care făcea parte din investigațiile de rutină periodice, poate depista un cancer. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul lui Ion T., un pensionar de 70 de ani căruia, la un control de rutină, i s-a depistat o formațiune pe unul dintre rinichi. Ulterior, un computer tomograf a confirmat diagnosticul de cancer renal. Interesant este bărbatul nu avea niciun simptom, boala a fost depistată în stadiu incipient și, prin tratament chirurgical cu robotul Da Vinci Xi, acum are ambii rinichi funcționali și este sănătos.

Un caz similar este cel al unui bărbat, Vasile H., în vârstă de 68 de ani, care se simte perfect în prezent, după ce, cu un an în urmă a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Pentru că obișnuia să își facă anual analizele și investigațiile specifice pentru vârsta și sexul său, printre care și PSA – antigenul specific prostatic – boala a fost identificată în stadiul de debut, când șansele de vindecare date de tratamentul chirurgical sunt foarte mari.

Investigațiile de rutină, aliat în lupta cu bolile grave

Astfel de exemple pot continua, pentru că există o gamă variată de investigații și analize care pot depista din timp eventualele modificări îngrijorătoare din corp, astfel încât măsurile de tratament să fie eficiente la maximum.

Totuși, statistic, din păcate, România se situează la coada clasamentului în ceea ce privește prevenția și pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile, potrivit celui mai recent raport privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană în 2023.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România pentru ambele sexe. În ceea ce privește cancerul, cele mai multe victime fac cancerul pulmonar, colorectal și cel mamar, în timp ce la incidență, topul este ușor diferit pe sexe. Astfel, principalele forme de cancer diagnosticate la bărbați la nivelul anului 2022 sunt: cancerul de prostată, de plămâni și colorectal, iar la femei: cancerul de sân, colorectal și de col uterin.

MedLife lansează pachete de screening pentru toate categoriile de sex și vârstă

În contextul în care incidența deceselor din cauze prevenibile și tratabile crește de la un an la altul, pentru a veni în sprijinul tău și al familiei tale, MedLife a lansat pachete de prevenție pentru toate vârstele, pe categorii de vârstă și sex, începând de la cei mai mici – bebeluși, preșcolari și adolescenți, și până la seniori. Pachetele includ servicii clinice (consultații și ecografii) și analize medicale specifice în funcție de nevoile fiecărei categorii și sunt disponibile la nivel național. Doar mergând cu regularitate la medic și efectuând investigații de rutină pot fi depistate precoce și tratate eficient afecțiuni care altfel ar putea pune viața în pericol.

„Noi, medicii buni de la MedLife, spunem că prevenția este cel mai bun tratament și chiar așa este. Analizele de sânge sunt esențiale în investigarea problemelor de sănătate, chiar și în lipsa unor simptome. Este foarte important ca pacienții să înțeleagă că mersul la medic nu trebuie să depindă de o durere și că există numeroase boli «silențioase», care într-un final ajung să afecteze calitatea vieții sau chiar să o pună în pericol. Analizele și testele de screening efectuate anual pot ține sub control majoritatea afecțiunilor care pot deveni fatale“, a explicat dr. Anca Olteanu, medic generalist la MedLife.

Cele mai importante analize și investigații de efectuat periodic

În cazul adulților, un consult la medicul generalist reprezintă un prim pas pentru a ști de ce investigații și analize ai nevoie în funcție de particularitățile tale.

Ulterior, fiecare dintre noi ar trebui să efectueze anual un set de analize de laborator care să cuprindă:

  • hemograma completă;
  • VSH;
  • fibrinogen;
  • CRP (proteina C reactivă) cantitativ;
  • uree;
  • creatinină;
  • enzime hepatice (TGO, TGP, GGT);
  • colesterolul total, dar și fracțiunile: LDL și HDL colesterol;
  • trigliceride;
  • calciu total;
  • TSH (pentru evaluarea tiroidei);
  • sideremie;
  • feritină;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • sodiu;
  • sumar de urină;
  • hemoragii oculte în scaun.

Printre investigațiile de bază, recomandate atât femeilor, cât și bărbaților, se numără ecografia abdominală, aeasta având rolul de a depista eventuale modificări la nivelul rinichilor și aparatului urinar, pancreasului, dar și la nivelul uterului și ovarelor, în cazul femeilor. De asemenea, având în vedere incidența bolilor cardiovasculare în rândul ambelor sexe, se recomandă vizita timpurie la medicul cardiolog, începând cu 30 de ani.

Dacă vorbim de investigații specifice femeilor, examenul ginecologic anual trebuie să cuprindă o consultație, o ecografie și examen citologic Babeș Papanicolau și trebuie efectuat începând cu vârsta de 20 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, femeilor li se recomandă vizita la medicul endocrinolog, în special după 40 de ani – pentru a depista posibile tulburări care pot apărea înainte și după instalarea menopauzei.

Pentru bărbați, dincolo de investigațiile comune pentru ambele sexe (medicină generală, cardiologie), este necesară o consultație la urologie, efectuată anual. De asemenea, după 40 de ani aceștia trebuie să facă anual PSA (antigenul specific prostatic), o analiză esențială pentru depistarea din timp a cancerului de prostată.

În cazul copiilor, totul pornește cu o consultație la medicul pediatru, care va face recomandări specifice de investigații și analize, în funcție de vârstă și istoricul medical al celor mici. De regulă, pentru bebeluși se recomandă efectuarea unor ecografii specifice (de șold, de cord, transfontanelară), cu rol în depistarea unor posibile complicații de dezvoltare. Pe măsură ce copilul crește, dincolo de vizita la medicul pediatru se recomandă efectuarea cu regularitate a unei ecografii abdominale. În plus, în cazul adolescenților sunt utile și consultațiile endocrinologice, pentru evaluarea statusului hormonal.

Prevenția înseamnă, însă, și un stil de viață echilibrat. Obiceiurile nesănătoase (dieta necorespunzătoare, fumatul) sunt principalii factori de risc care pun în pericol sănătatea românilor, identificați de raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023. Dar tot la capitolul prevenție intră și încrederea în medicii buni, în tehnologia și în echipamentele de ultimă generație care fac posibilă depistarea și tratarea problemelor de sănătate precoce și eficient.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII