România, țară de bătrâni. Cum scăpăm de un scenariu de coșmar: o țară tot mai goală, cu puțini angajați și mulți pensionari
România a pierdut peste un milion de locuitori în 10 ani. Datele provizorii ale ultimului recensământ, cel din 2021, creionează un tablou sumbru pentru viitorul țării.
Pe fondul îmbătrânirii populației, cu o natalitate în declin și cu un fenomen al migrației externe care încă nu s-a temperat, România se îndreaptă spre cel mai pesimist scenariu: o țară tot mai goală, cu prea puțini angajați și prea mulți pensionari.
Declinul demografic previzionat pentru următoarele decenii poate fi însă împiedicat, apreciază sociologi și reprezentanți ai societății civile. Pentru asta e nevoie de măsuri concrete, pe termen scurt și mediu.
Printre ele se numără inclusiv deschiderea porților, premeditat și structurat, pentru migranți ce provin din țările sărace, precum și „importarea” și adaptarea de politici publice implementate deja cu succes în țările vest-europene care s-au confruntă, de asemenea, cu natalitate scăzută și îmbătrânire a populației.
România are acum o populație rezidentă de puțin peste 19 milioane de locuitori, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Pentru comparație, la recensământul din 2011, România număra peste 20 de milioane de locuitori. Datele amintite nu i-au luat prin surprindere pe specialiști, care se așteptau la un astfel de rezultat. Scăderea de la recensământul din 2021 a fost similară, ca amplitudine, cu cea înregistrată la recensământul din 2011, spune Dumitru Sandu, sociolog și profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, de Universitatea București.