Sari direct la conținut

Românul are 60% șanse să moară de boală cardiacă. Europeanul are 37% șanse / În funcție de localitatea în care trăiți, cum arată harta sănătății din România

HotNews.ro
Grafice si harti privind sistemul de sanatate din Romania, Foto: Panorama.ro
Grafice si harti privind sistemul de sanatate din Romania, Foto: Panorama.ro

Puteți găsi date despre fiecare județ și localitate – medici, spitale, boli, paturi și evoluții, într-o grafică publicată sâmbătă, 13 aprilie, de publicația Panorama.

Speranța de viață în România este de 75 de ani, în UE, de 80 de ani. Dincolo însă de această cifră cumulată, stau toate investițiile și problemele, reușitele și eșecurile unui sistem de sănătate.

Jurnaliștii Claudia Spiridon și Edit Gyenge au realizat o radiografie interactivă a sistemului de sănătate românesc, pentru siteul Panorama.

La 30 de ani, sunt 40% șanse ca un român să nu fi trecut niciodată pe la medicul generalist. În cazul unui european, sunt doar 25% șanse să nu fi consultat un medic generalist până la 30 de ani.

Apoi, decalajul crește și mai mult. La 50 de ani, românul are 60% șanse să moară de boală cardiacă. Europeanul are 37% șanse.

După bolile cardiovasculare, a doua cauză a mortalității în România este cancerul. ”Cinci români mor în fiecare oră de cancer”, scrie Panorama. Articolul prezintă fiecare boală și evoluția ei în număr de cazuri care nu au mai putut fi salvate. De altfel, România rămâne cu a treia cea mai mare rată a mortalității evitabile din UE.

Conform definiției UE, „Mortalitatea evitabilă prin prevenție este definită ca decesul care poate fi evitat în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție”.

Articolul interactiv din Panorama oferă posibilitatea ca, în funcție de localitatea unde trăiți, să vedeți care este dotarea medicală și care sunt cauzele principale de deces din județ, în ce măsură ele sunt specifice și diferite față de media țării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro