Sari direct la conținut

Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout

HotNews.ro
Brittney Griner, Foto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia
Brittney Griner, Foto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, au relatat agențiile de presă rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Supranumit atât „negustorul de moarte” cât și „spărgătorul de sancțiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

Americanca Griner risca să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri. La proces, Griner – care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA – a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a tot încercat să îl recupereze.

Pentru SUA și Rusia, țări care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, operațiunea de joi marchează unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Schimbul nu a inclus un alt nume foarte vehiculat în acest sens. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan se află în continuare în custodia Rusiei, a declarat joi avocatul său, adăugând că dialogul privind un posibil schimb de prizonieri continuă, a relatat agenția de presă Interfax.

Whelan a fost condamnat în 2020 pentru spionaj la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro