Sari direct la conținut

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, „sora” scutului antirachetă de la Deveselu, creşte nivelul pericolului nuclear

HotNews.ro
Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, „sora” scutului antirachetă de la Deveselu, creşte nivelul pericolului nuclear
Baza americană de la Redzikowo face parte dintr-un scut antirachetă mai amplu al NATO, numit "Aegis Ashore". Credit: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP / Profimedia

Rusia, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear, informează Reuters, citată de Agerpres.

Baza de apărare aeriană, situată în oraşul Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, parte a unui scut antirachetă NATO mai amplu, a fost inaugurată la 13 noiembrie.

„Sincer, acesta este un nou pas provocator într-o serie de acţiuni profund destabilizatoare ale americanilor şi aliaţilor lor din Alianţa Nord-Atlantică în sfera strategică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

„Acest lucru duce la subminarea stabilităţii strategice, la creşterea riscurilor strategice şi, ca urmare, la o creştere a nivelului general de pericol nuclear”, a mai spus aceasta.

 Zaharova a mai spus că baza se află pe o listă de ţinte a Rusiei pentru o posibilă distrugere, dacă este necesar.

„Având în vedere natura şi nivelul ameninţărilor reprezentate de astfel de instalaţii militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost adăugată de mult timp pe lista ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere, care, dacă este necesar, pot fi executate cu o gamă largă de arme avansate”, a insistat Zaharova.

Baza americană de la Redzikowo face parte dintr-un scut antirachetă mai amplu al NATO, numit „Aegis Ashore”, despre care alianţa spune că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Scutul antirachetă NATO include situri în Polonia şi România, precum şi distrugătoare ale marinei americane desfăşurate la o bază navală din Spania şi un radar de avertizare timpurie amplasat în Turcia, potrivit NATO.

NATO spune că Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două baze de interceptare din Polonia și România, baza din Deveselu fiind operațională din 2016.

Reacția Poloniei

Purtătorul de cuvânt al MAE polonez, Pawel Wronski, a reacţionat la declaraţiile Mariei Zaharova, afirmând că nu există rachete nucleare la baza Redzikowo, care are scop defensiv, nu ofensiv.

„Asemenea ameninţări vor servi cu siguranţă drept argument pentru întărirea apărării antiaeriene a Poloniei şi a NATO şi ar trebui luate în considerare şi de Statele Unite”, a adăugat oficialul polonez.

INTERVIURILE HotNews.ro