Rusia atacă două țări NATO și cucerește una dintre ele în trei zile: Scenariul luat în calcul de generali americani, în care tancurile germane joacă un rol crucial
Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au calculat ce s-ar întâmpla dacă președintele rus Vladimir Putin ar ataca flancul estic al NATO, potrivit Bild, citat de The Moscow Times.
În cel mai negru scenariu la care au lucrat foști comandanți militari NATO și americani în Europa, Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei dacă aceasta va decide să atace un stat membru al alianței nord-atlantice.
Potrivit scenariului, atacul are loc în 2027. Armata rusă lansează o ofensivă împotriva Letoniei și atacă simultan Lituania, folosindu-se de enclava rusă Kaliningrad și teritoriul Belarusului. În același timp, trupele NATO din statele baltice sunt forțate să se retragă până la sosirea forțelor principale.
În cel mai rău scenariu, va fi nevoie de 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. În acest timp, rolul principal în apărarea statelor baltice va fi jucat de armata germană.
La ora actuală, aproximativ 800 de soldați ai Bundeswehr sunt staționați în Lituania ca parte a grupului de luptă al NATO.
Aceste forțe sunt dotate cu o „cantitate semnificativă” de echipamente, inclusiv tancuri Leopard 2. Până la sfârșitul anului 2027, contingentul va fi mărit la o brigadă completă de 4.800 de militari și 200 de civili, precum și 44 de Leopard 2.
„Trebuie să câștigăm cât mai mult timp posibil”
Generalul american Philip Breedlove, fost comandant al forțelor aliate în Europa, a declarat că sarcina principală a acestor soldați și a unităților rotative din alte țări NATO va fi de a „menține pozițiile până la sosirea unei forțe mari” a alianței.
„Trebuie să câștigăm cât mai mult timp posibil. Mai întâi va fi sprijinul aerian, apoi marina și apoi forțele terestre”, a precizat el.
Potrivit scenariului, în primele trei zile armata rusă reușește să cucerească Letonia și folosește teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania, însă un batalion de tancuri germane o devansează, ceea ce îi permite să oprească înaintarea trupelor ruse.
În a cincea zi a războiului simulat, 44 de tancuri Leopard 2 ies din Lituania, iar în a șaptea zi ajung în spatele forțelor ruse care avansează din Letonia. Apoi, conform scenariului, forțele germane înving armata rusă superioară numeric pe parcursul a trei zile.
La sfârșitul celor zece zile de luptă, forțele lituaniene pierd 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce forțele ruse pierd 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de oameni, potrivit simulării.
Lituania, „devastată și parțial ocupată”
Cu toate acestea, Lituania ar fi fost „devastată și parțial ocupată” până la sosirea întăririlor, sugerează o analiză a evenimentelor din scenariu.
Organizatorii simulării notează că scenariul prezentat este cel mai pesimist rezultat care ar putea fi evitat prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB, desfășurarea unui număr mai mare de forțe NATO, inclusiv elicoptere de atac Apache, și accelerarea răspunsului Occidentului la amenințările venite dinspre Federația Rusă.
Anterior, mai mulți lideri militari și politici din Alianța Nord-Atlantică au avertizat în mod repetat cu privire la un posibil atac rusesc în viitorul apropiat.
Elita rusă crede că succesele de pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea să nu fie suficiente pentru președintele Vladimir Putin, deoarece el vede acest front doar ca pe o direcție într-un conflict pe scară largă cu Occidentul, comentează The Moscow Times.
Putin ar putea să testeze limitele NATO
Ca atare, el va dori să atace un membru NATO și să vadă dacă țările alianței sunt într-adevăr dispuse să riște provocarea celui de-al Treilea Război Mondial pentru câțiva kilometri pătrați în apropierea frontierei ruse.
Oficiali și oameni de afaceri apropiați Kremlinului au confirmat într-o conversație cu jurnalistul Mihail Zygar că Letonia și celelalte state baltice ar fi cele mai probabile ținte în acest caz.
Un tribunal din Moscova l-a condamnat în vară pe Zygar la opt ani și jumătate de închisoare în contumacie pentru răspândirea de informații „false” despre acțiunile armatei ruse în Ucraina, potrivit site-ul independent de știri Mediazona. Sentința a venit în contextul în care jurnalistul aflat în exil a vorbit despre atrocitățile armatei ruse împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha în primele săptămâni ale invaziei.