Sari direct la conținut

Rusia este acuzată că a înfometat deliberat populația din Mariupol în timpul asediului, în documente depuse la Curtea Penală Internațională

HotNews.ro
Mariupol distrus de razboi, Foto: Igor Efremov / WillWest News / Profimedia
Mariupol distrus de razboi, Foto: Igor Efremov / WillWest News / Profimedia

Rusia s-a implicat într-un „tipar deliberat” în care a utilizat înfometarea civililor în beneficiul său în timpul asediului de 85 de zile asupra orașului ucrainean Mariupol la începutul anului 2022, ceea ce reprezintă crimă de război, potrivit unei noi analize înaintată către Curtea Penală Internațională, relatează The Guardian.

Concluzia se află în centrul unui dosar aflat în curs de depunere la tribunalul de la Haga de către avocații Global Rights Compliance, care lucrează în colaborare cu guvernul ucrainean. Acesta susține că Rusia și liderii săi intenționau să ucidă și să rănească un număr mare de civili.

S-a estimat că 22.000 de oameni au fost uciși în timpul încercuirii și capturarii orașului Mariupol la începutul războiului din Ucraina. Civilii au rămas fără apă, gaz sau electricitate în câteva zile de la asediu, deoarece temperaturile au scăzut sub minus 10C.

Catriona Murdoch, partener la Global Rights Compliance, a declarat că scopul cercetării a fost „de a vedea dacă există o narațiune mai amplă” care a echivalat cu o negare deliberată a alimentelor și a altor facilități necesare vieții de către armata rusă și conducerea acesteia, o strategie de înfometare despre care spune că echivalează cu o crimă de război.

„Ceea ce am putut vedea este că asaltul rusesc s-a desfășurat în patru faze, începând cu atacuri asupra infrastructurii civile, întrerupând alimentarea cu electricitate, încălzire și apă. Apoi, evacuările umanitare au fost refuzate și chiar atacate, în timp ce ajutoarele au fost împiedicate să treacă”, a declarat Murdoch.

„În cea de-a treia fază, a fost vizată infrastructura critică rămasă, civilii au fost terorizați prin bombardarea punctelor unde primeau alimente și apă. În cele din urmă, în faza a patra, Rusia s-a angajat în atacuri strategice pentru a distruge sau captura orice elemente de infrastructură rămase”, a mai spus ea.

„Vladimir Putin este vinovat”

Țintirea în etape a Mariupol, a spus ea, a demonstrat că Rusia a planificat să captureze orașul de pe linia frontului fără milă pentru populația sa civilă, care a fost estimată la 450.000 de persoane înainte de începerea invaziei complete în 24 februarie 2022.

Dosarul concluzionează că aproximativ 90% dintre unitățile de asistență medicală și locuințele din oraș au fost distruse sau avariate în timpul asediului, iar punctele de distribuție a alimentelor au fost bombardate, precum și rutele de evacuare umanitară.

Având în vedere importanța orașului Mariupol și centralizarea procesului decizional rusesc, vinovăția pentru moartea a mii de civili a ajuns la vârful puterii din Rusia, se arată în dosar. „Vladimir Putin este vinovat”, a spus Murdoch, „și eșaloanele conducerii militare ruse”, fără a oferi numele comandanților.

CPI acceptă observațiile terților, deși nu acționează neapărat pe baza acestora. Înfometarea și refuzul de a oferi facilitățile necesare pentru viața civilă sunt considerate crime de război, dar acesta rămâne un domeniu relativ nou al dreptului internațional și, până în prezent, niciun presupus autor nu a fost urmărit penal.

Precedentul creat de războiul din Gaza

Luna trecută, Karim Khan, procurorul-șef al CPI, a solicitat un mandat de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul apărării, Yoav Gallant, argumentând că cei doi au provocat în mod deliberat foametea palestinienilor din Gaza – o afirmație respinsă de Israel.

„Israelul a privat în mod intenționat și sistematic populația civilă din toate zonele din Gaza de obiecte indispensabile supraviețuirii umane”, a declarat Khan.

Trei lideri Hamas au făcut, de asemenea, obiectul unor cereri similare, legate de războiul care a început cu atacul grupului asupra Israelului la 7 octombrie.

Murdoch a declarat că cererile lui Khan pentru mandatele de arestare legate de conflictul din Gaza „au fost primele de acest fel” referitoare la înfometare ca o crimă de război și au evidențiat această problemă în mintea avocaților și a procurorilor. „Ceea ce a arătat este modul în care gândește CPI”, a spus ea.

Avocații au declarat că, inițial, nu erau siguri cât de ușor ar fi fost să creeze un dosar de crime de război pentru Mariupol, deoarece ocupația rusă a îngreunat colectarea de probe, în ciuda luptelor aprige și a numărului mare de victime.

Dar au dezvoltat o tehnică care a folosit un algoritm special creat pentru a cartografia distrugerea unor locații specifice, monitorizate prin imagini din satelit, cu ceea ce experții în explozibili au evaluat ca fiind atacuri rusești.

INTERVIURILE HotNews.ro