Sari direct la conținut

Rusia-Franta: 42-11 la protectionism economic

Jeopardy

In urma cu cativa ani, ziarele financiare sustineau ca Pepsi ar fi interesata sa cumpere producatorul francez Danone. Imediat, in Franta au aparut proteste, cel mai vehement fiind fostul presedinte Chirac. Imediat, oficialii francezi au scos o lista de 11 industrii considerate drept strategice (printre care si industria iaurtului in care activeaza Danone), achizitiile de catre straini a activelor franceze din aceste 11 industrii fiind extrem de limitate.

In ceea ce priveste protectionismul in UE, Franta se afla pe primul loc; in afara de cele 11 industrii, statul francez este cel mai important actionar in firmele din CAC 40 si detine cote insemnate de control in mamuti industriali precum EDF. Tot Franta promoveaza campionii industriali nationali; in timp ce sustine liberalizarea diferitelor piete in alte tari (inclusiv din UE), Franta a fost tot timpul printre ultimele in a-si liberaliza propria piata (asta in cazul ca a facut-o). Franta se opune globalizarii, mai putin atunci cand campionii sai industriali sunt beneficiari.

Iata insa ca performanta Frantei a fost intrecuta in aceste zile de catre Rusia.

Printre ultimele legi semnate de presedintele Putin al Rusiei, a fost si o lege care stabilea ca 42 de industrii (de la petrol, gaze, telecomunicatii, mass-media, energie nucleara si pana la pescuit) sunt considerate strategice si ca orice investitie straina in aceste domenii va fi limitata si numai in urma unei proceduri greoaie care va cere in cele din urma aprobarea primului-ministru (de azi, acelasi Vladimir Putin). Desigur, aceasta politica a fost urmarita pe intreg parcursul presedintiei dlui. Putin, insa acum are scrisa aceasta politica negru pe alb.

Ce inseamna asta pentru Romania si UE?

In primul rand, investitiile firmelor din UE in Rusia prezinta un risc mare de a fi preluate fortat de catre firme rusesti; firme rusesti ce vor fi ajutate de catre bugetul de stat, plin cu petro-dolari.

In al doilea rand inseamna ca firmele rusesti isi vor accentua achizitiile de active din cadrul UE. Aceasta nu este o veste neaparat rea, atata timp cat legile UE (inclusiv cea a concurentei sunt respectate).

In al treilea rand, inseamna ca firmele rusesti nu vor fi supuse in Rusia competitiei externe; iar asta le va face mai slabe, mai ineficiente si o parte din petro-dolari se vor duce pe apa sambetei. De asemenea, investitiile interne vor scadea, impreuna cu productia si productivitatea (asa cum a inceput sa devina evident in industrii precum cea a petrolului si gazelor).

In al patrulea rand, UE va trebui sa gaseasca surse alternative resurselor rusesti, de exemplul gazul. Pentru ca nu poti sa ai o piata interna unde competitia este legea principala daca nu exista competitie intre furnizori. Iar resursele alternative nu inseamna doar alti furnizori ci, poate mai usor, tehnologii noi. Iar la acest capitol, al noilor tehnologii, UE nu sta deloc rau; iar insasi existenta unei piete unice uriase (UE) face ca investitiile in tehnologii noi sa fie mai usor absorbite.

Comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro