Rusia spune că vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V protejează împotriva tuturor variantelor de virus
Creatorul vaccinului rusesc Sputnik V împotriva noului coronavirus a declarat luni că serul protejează împotriva ”tuturor variantelor cunoscute” de virus, inclusiv împotriva variantei Delta, responsabilă pentru o creştere marcantă a cazurilor de COVID-19 în Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.
Capitala Rusiei şi regiunea sa, dar şi al doilea oraş al ţării, Sankt Petersburg, sunt afectate în special de acest nou val, care a generat un număr record de contaminări.
Regiunea Moscovei a înregistrat luni cea mai mare creştere zilnică a numărului de cazuri de la începutul pandemiei, cu 1.811 de contaminări, în timp ce capitala a recenzat 7.584 de noi infecţii. La sfârşitul săptămânii trecute, numărul de cazuri zilnice depăşea 9.000.
Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, circa 90% din cazurile noi sunt cauzate de varianta Delta, mai contagioasă, care a apărut în India şi care ameninţă să copleşească spitalele din capitală.
În acest context, Aleksandr Gintsburg, directorul Institutului Gamaleia, aflat la originea Sputnik V, a afirmat că serul „protejează împotriva tuturor variantelor cunoscute în prezent, începând cu varianta britanică şi până la varianta indiană Delta”.
Aceste declaraţii au scopul de a încuraja populaţia Rusiei să se vaccineze, într-un context în care campania de imunizare rămâne în urmă pe fondul neîncrederii populaţiei şi în pofida apelurilor repetate ale preşedintelui Vladimir Putin.
La Moscova, autorităţile au decretat săptămâna trecută vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sectorul serviciilor. Circa 60% dintre aceştia, sau aproximativ două milioane de persoane, trebuie vaccinaţi până la 15 august.
În Sankt Petersburg, oraş care găzduieşte în prezent meciuri de fotbal din cadrul Euro 2020 şi este afectat la rândul său de acest focar, autorităţile au anunţat că doresc să vaccineze 65% dintre funcţionarii locali până în luna august.
Rusia este, potrivit datelor oficiale, ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate COVID-19, 129.801. Agenţia de statistică Rosstat, care operează cu o definiţie mai largă a deceselor asociate COVID-19, a contabilizat aproximativ 270.000 de morţi de la începutul pandemiei.