Rusia vânează afaceri pe spatele dezbaterilor pe climă. Oligarhi ruși se numără printre lobbyiștii de la COP27
- Redactia Hotnews
Oligarhi ruși și directori din mai multe companii aflate sub sancțiuni internaționale se numără printre lobbyiștii care participă în prezent la reuniunea climatică COP27 din Sharm el-Sheikh, relatează The Guardian.
Printre participanții la discuțiile esențiale privind clima se numără miliardarul și fostul magnat al aluminiului Oleg Deripaska, care a fost sancționat de Marea Britanie. Alături de el este miliardarul Andrey Melnichenko, fostul șef al companiei ruse de îngrășăminte, grupul EuroChem, vizat de sancțiuni individuale de către Uniunea Europeană pe care le-a contestat, numindu-le „absurde și fără sens”.
Gigantul Gazprom, companie rusească sancționată atât de SUA, cât și de UE, a trimis șase delegați la discuțiile cruciale privind clima, alături de directorul general al Sberbank, care se confruntă de asemenea cu sancțiuni impuse de Washington și Bruxelles. De asemenea, sunt prezenți reprezentanți ai companiei petroliere Lukoil, companiei miniere Severstal și Magnitogorsk Iron and Steel Works, toate fiind, de asemenea, vizate de sancțiuni americane.
Gigantul de petrol și gaze Tatneft, sancționat în prezent de UE, a trimis trei lobbyiști la discuțiile privind clima, conform datelor strânse de organizațiile Corporate Accountability, Global Witness și Corporate Europe Observatory. În delegația rusă mai sunt incluse companiile metalurgice Severstal și NLMK Group, parte a unei industrii care s-a confruntat cu sancțiuni sectoriale din partea UE.
Discuțiile COP27 asupra climei au fost animate în mare parte de dezbateri despre modul în care lumea ar trebui să se adapteze la deficitul de aprovizionare cu gaze rusești. Acestea vin după luni de temeri în Europa în legătură cu penuria de energie care decurge din decizia Moscovei de a opri brusc livrările de gaz către Europa, ca răspuns la sancțiunile internaționale din cauza deciziei președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina în februarie anul trecut.
Prezența lobbyiștilor și a directorilor din industria petrolului și gazelor, inclusiv șase reprezentanți ai Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, un grup de lobby conceput să susțină afaceri cu Moscova, sugerează că Rusia folosește discuțiile cruciale privind clima pentru a căuta afaceri.
De asemenea, sugerează că delegația rusă ar putea căuta să promoveze industrii nesancționate, cum ar fi îngrășăminte, ceea ce este legat de impactul Rusiei asupra aprovizionării globale cu alimente și de creșterea costului produselor alimentare.
De altfel, potrivit Bloomberg, Trezoreria și Departamentul american de Stat îndeamnă, discret, giganții bancari, inclusiv JPMorgan și Citigroup, să continue afacerile cu anumite firme strategice rusești.
Efortul discret face parte din eforturile administrației de a minimiza efectele negative ale regimului de sancțiuni menit să pedepsească Rusia.
Omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter a fost arestat după ce SUA l-au acuzat de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska.
El a fost, de asemenea, acuzat de fraudă electronică pentru finanțarea proprietăților din SUA achiziționate de Deripaska și eforturile de a expatria opere de artă ale lui Deripaska în Statele Unite.