Sari direct la conținut

Rusia vrea să transforme Ucraina într-o țară „dependentă" precum Belarusul – laureat al premiului Nobel aflat în închisoare

HotNews.ro
Premul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, primit de Natalliei Pinchuk, care îl reprezintă pe soțul ei, activistul Ales Bialiatski din Belarus., Foto: Rodrigo Freitas / NTB Scanpix / Profimedia
Premul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, primit de Natalliei Pinchuk, care îl reprezintă pe soțul ei, activistul Ales Bialiatski din Belarus., Foto: Rodrigo Freitas / NTB Scanpix / Profimedia

​Rusia vrea să transforme Ucraina într-o „dictatură dependentă” precum Belarusul, a declarat sâmbătă soția laureatului belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, aflat în închisoare, la primirea premiului în numele acestuia, care a vorbit în numele său, transmite Reuters.

Belarusul Ales Bialiatski, grupul rus pentru drepturile omului Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina au câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2022 în octombrie.

Primind premiul în numele soțului său la Primăria din Oslo, Natallia Pinchuk a declarat că Bialiatski a dedicat premiul „milioanelor de cetățeni belaruși care s-au ridicat și au protestat în stradă și online pentru a-și apăra drepturile civile”.

„Acesta evidențiază situația dramatică și lupta pentru drepturile omului din țară”, a spus ea, adăugând că a rostit cuvintele soțului ei.

Pinchuk și-a întâlnit soțul o singură dată de când acesta a fost numit laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în închisoare, în spatele unui perete de sticlă, a declarat ea vineri într-o conferință de presă.

„Știu exact ce fel de Ucraina ar conveni Rusiei și lui Putin – o dictatură dependentă. La fel ca Belarusul de astăzi, unde vocea poporului asuprit este ignorată și desconsiderată”, a declarat Pinchuk sâmbătă, citându-l pe soțul ei.

Bialiatski a fost închis anul trecut

Poliția de securitate belarusă l-a reținut pe Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, și pe alții în luna iulie a anului trecut, în cadrul unei acțiuni de reprimare a opozanților președintelui țării, Alexander Lukașenko.

Autoritățile au luat măsuri pentru a închide instituțiile media care nu aparțin statului și grupurile pentru drepturile omului după protestele în masă din luna august a anului trecut împotriva alegerilor prezidențiale despre care opoziția a spus că au fost fraudate.

Bialiatski este cea de-a patra persoană care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se afla în detenție, după germanul Carl von Ossietzky în 1935, chinezul Liu Xiaobo în 2010 și Aung San Suu Kyi din Myanmar, care se afla în arest la domiciliu, în 1991.

Belarus și Rusia fac parte în mod oficial dintr-un „stat unional” și sunt strâns aliate din punct de vedere economic și militar. Dependența lui Lukașenko de Moscova s-a adâncit după ce Rusia l-a ajutat să stingă protestele care au urmat alegerilor contestate din 2020.

Rusia a folosit Belarusul ca punct de desfășurare pentru avansul său eșuat asupra Kievului, începând cu 24 februarie. Belarus a declarat că nu va intra în războiul din Ucraina. Rusia a declarat joi că trupele sale participă la exerciții tactice în Belarus, pe fondul îngrijorării că Moscova își presează aliatul să se implice mai mult în război.

Cine este Ales Bialiatski

Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. Și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală.

Printre altele, a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care au conferit președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat demonstrații de amploare.

Viasna a oferit sprijin pentru demonstranții încarcerați și pentru familiile acestora. În anii care au urmat, Viasna s-a transformat într-o organizație pentru drepturile omului cu o bază largă, care a documentat și a protestat împotriva folosirii torturii de către autorități împotriva prizonierilor politici.

Autoritățile guvernamentale au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere pe Ales Bialiatski.

Acesta a fost încarcerat din 2011 până în 2014. În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului în 2020, a fost din nou arestat.

El este în continuare deținut fără proces. În ciuda greutăților personale enorme, Bialiatski nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrație în Belarus.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro