Sari direct la conținut

Rușii se tem că Lukașenko caută independența față de Moscova în China

HotNews.ro
Xi Jinping si Aleksandr Lukasenko, Foto: Liu Bin / Xinhua News / Profimedia
Xi Jinping si Aleksandr Lukasenko, Foto: Liu Bin / Xinhua News / Profimedia

Pe fondul creșterii pericolelor interne și externe, președintele Aleksandr Lukașenko poartă convorbiri la Beijing cu liderii chinezi în speranța scoaterii din izolarea diplomatică și economică a țării sale și obținerea de garanții că va rămâne o republică independentă, cu el ca lider, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Luni, Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Republicii Belarus. În ciuda prezicerilor unor observatori, acestea nu au fost relaxate. Iar reprezentanții opoziției au declarat că au organizat o lovitură cu drone asupra aerodromului militar de la Maciulișci.

Experții remarcă faptul că în acest context vizita în China îi poate permite lui Lukașenko să se simtă mai încrezător și să capete o mai mare independență față de Moscova.

Se așteaptă să fie semnat un important pachet de documente care ating un spectru larg de probleme ale colaborării celor două țări. Este planificat, de asemenea, ca la Beijing Lukașenko să aibă o serie de întâlniri cu oficiali chinezi de rang înalt și cu conducerea unor importante corporații chinezești.

Înaintea vizitei, președintele a condus o consfătuire consacrată problemelor finanțării achizițiilor de produse cu destinație militară pentru nevoile departamentelor coercitive

Politologul Igor Tîșkevici scrie pe canalul său de Telegram: „China a decis să scoată ceva mai mult Belarusul din buzunarul rusesc”.

Analistul remarcă faptul că de acest lucru este interesat însuși liderul Republicii Belarus:

„Dacă vizita va avea succes, atunci schimbarea comportamentului lui Lukașenko după modelul, de exemplu, al lui Tokaev (președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev) devine o variantă realizabilă deja până la sfârșitul anului 2023. Noutatea este și bună, și rea. Bună – din punctul de vedere al menținerii Republicii Belarus ca stat independent. Noutatea este bună pentru anturajul lui Lukașenko. Noutatea nu este de niciun fel din punctul de vedere al „democratizării Republicii Belarus” – Chinei, în principiu, nu îi pasă de regimul politic”, remarcă expertul.

Acest lucru nu este de bun augur nici pentru liderii opoziției. Politologul consideră: „Noutatea este proastă din punctul de vedere al anumitor subiecți care nu au formulat conturul viitoarei politici în direcția chineză. Pentru Beijing, un partener previzibil (mai ales dacă acesta respectă acordurile) este mai bun decât incertitudinea.”

Totodată Tîșkevici consideră că dacă pentru Beijing va fi profitabilă o mai mare deschidere a economiei beloruse, China poate contribui la ieșirea Minskului din izolarea politicii externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro