Sari direct la conținut

S-a ajuns la un record de colectare de peste două milioane de ambalaje pe zi în Sistemul Garanţie-Returnare

HotNews.ro
SGR - automat de ambalaje, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
SGR - automat de ambalaje, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

În câteva zile din martie s-au strâns și peste două milioane de ambalaje în cadrul sistemului SGR, cel devenit cunoscut pentru garanția de 50 de bani. Sunt tot mai multe ambalaje cu SGR pe rafturi și încep să fie și cozi la automatele de returnare, fiind și mai dese cazurile în care aparatele sunt pline de ambalaje. Foarte posibil că se va acorda încă o amânare pentru ambalajele non-SGR prezente la raft.

Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie, iar garanția este de 50 de bani. În decembrie au fost foarte puține ambalaje SGR la raft, dar numărul a crescut puternic după 15 ianuarie.

La început de martie s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi, în timp ce media pe februarie a fost de 600.000/zi.

În ianuarie s-au colectat în toată lună două milioane de ambalaje, iar în februarie, 18 milioane. În luna martie au fost zile în care s-au colectat peste două milioane de ambalaje în 24 de ore, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pe toată luna martie vor fi, în total, colectate zeci de milioane de ambalaje care vor fi reciclate și nu aruncate în ape sau în alte locuri.

Sistemul Garanție – Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Ambalajele fără SGR ar putea fi vândute până la final de an

Se preconizează o schimbare importantă a termenului până la care mai pot fi prezente la raft ambalajele fără SGR, fiindcă s-a cerut acordarea a încă șase luni, iar pe 15 martie a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de hotărâre pentru modificarea unei HG legate de acest aspect al SGR.

Legea din prezent spune că produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianților, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând cu data de 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.

În proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice se propune ca termenul de 30 iunie 2024 să fie înlocuit cu 31 decembrie 2024, așa încât să poată exista ambalaje fără SGR în comerț până la final de an, nu doar până la jumătate.

„Stocurile prevăzute la alin. (5) pot fi introduse pe piață, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piața națională, respectiv comercializarea lor este interzisă”, se spune în document.

La motivarea cererii se invocă o serie de dificultăți ale operatorilor economici:

„Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu periclita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabilizarea economiei naţionale întregi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro