Sari direct la conținut

S-a terminat cu reforma?

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Vestea revocarii ministrului Lazaroiu, hotarata intr-o jumatate de zi de catre greii PDL, ne arata pana unde era decis sa mearga PDL cu reforma. Interna si economico-sociala a tarii. Pur si simplu, conducerea „grea” a PDL n-a mai suportat aerele de independenta ale ministrului Lazaroiu. Care nu s-a inscris in PDL, ba mai cocheta si cu ideea unei Miscari Populare, care sa ajute PDL in viitoare campanii. Ajutor, inteles insa de PDL, ca vine la concurenta pentru gratiile electoratului.

Probabil lucrurile stau astfel. Legile propuse de Lazaroiu (Codul social – Legea asistenţei sociale), ating grav interesele electorale ale PDL. Cum sa tai masiv, dramatic, ajutoarele sociale, cu mai putin de un an inainte de alegeri? Sinucidere electorala curata. Ce conteaza dezechilibrele structurale, ce conteaza credibilitatea in ochii partenerilor europeni? Conteaza doar interesele electorale.

In fond, ce i se reproseaza? Ca Lazaroiu nu este membru PDL, si ca a declarat ca „nu poate intra in acest PDL, acum”, ceeace a cazut cat se poate de prost in urechilor sefilor PDL.

Important este si faptul ca presedintele Basescu a semnat imediat demiterea lui Lazaroiu.

Prima intrebare este daca lui Basescu nu-i cade foarte bine aceasta asa zisa disidenta. In primul rand, si domnia sa este de parere ca in interiorul unui partid, al unui guvern, al administratiei presidentiale, nu poti avea alte pareri decat ale sefului. Din acest punct de vedere totul este ok, nu se poate permite cuiva disidenta in interiorul unui guvern, fara riscul de decredibiliza intreaga institutie.

Pe de alta parte, daca Lazaroiu va crea miscarea de dreapta, Alba ca Zapada sau Miscarea Populara, la concurenta cu PDL, abia ca se va anima viata politica, standardele de integritate vor fi ridicate, astfel incat PDL va avea o problema in a le ignora. Ceeace nu are cum sa nu-i convina lui Basescu.

Problema pe care o are Basescu, cum a si declarat-o, este „daca nu cumva coalitia a obosit sa mai faca reforma”, situatie care in contextul economic global actual ar dinamita, pur si simplu, fragilul echilibru la care a ajuns Romania. In perioada imediat urmatoare, soarta legii pregatite de Lazaroiu ne va arata daca aceasta temere are sau nu fundament.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro